04.12.2019.

Otvorena izložba "Egzodus" Marija Šunjića

Izložba pod nazivom "Egzodus" akademskog slikara Marija Šunjića otvorena je u utorak navečer u Galeriji ''Rondo'' u Mostaru.

Izložba sadrži jedan poliptih od osam dijelova i 16 drugih radova s motivom broda, većinom rađenih u tehnici akrilika na platnu.

''Kroz cijeli ciklus proteže se motiv broda, ali nije toliko uloga opisati brod, nego ga shvatiti više kao paradigmu naših života i trajanja. Tu je i taj motiv putovanja koji može predstavljati putovanje bez fizičke pojave kretanja, odnosno putovanja koja se događaju u nama, u našim mislima, trajanjima, življenjima'' - izjavio je autor Šunjić uoči otvaranja izložbe.

Izložbu "Egzodus", kako kaže autor, moguće je povezati i sa sadašnjim egzodusom koji se događa i koji govori o cikličnom kretanju s naših područja.   

   Akademski kipar Dalibor Nikolić istaknuo je kako izložba "Egzodus" plijeni pozornost svojom iznimnom razinom likovne kvalitete te kako je riječ o jednoj vrlo nenametljivoj estetici.

 ''Ako je bilo tko ikada uzeo četku u ruku i pokušao ofarbati ogradu ili vrata koja su oronula, primijetit će da je ova izložba naime toliko jednostavna i promišljena u svom nastanku da pripada u virtuoznost manira tehničkog izraza umjetnika i drago mi je da jedan takav u Mostaru još uvijek živi i radi'' - kazao je Nikolić govoreći o tehnici nastanka Šunjićevih radova.

Sa sociološke razine, u svojoj recenziji "Stoički melankolično slikarstvo" Ivan Vukoja je, između ostalog, napisao kako Šunjićevi brodovi pozivaju na jedno melankolično putovanje u "nepoznatu zemlju" koje pritom nije infantilno niti sentimentalno, nije bajkovito niti optimistično. ''Nije bijeg, niti povlačenje. Više je pokušaj povratka, u realnost, u materijalnost, u tijelo, u prostor. Konkretno slikarstvo. Industrijsko i armirano-betonsko, tjelesno i meterično, ali nagriženo iskustvom, korozijom vremena, nesvrhovitim trajanjem. Raspadanjem kao dokazom bivanja, postojanja. Stoički melankolično slikarstvo", napisao je Vukoja. 

Mario Šunjić rođen je 1975. u Malschu, Kreis Karlsruhe (Njemačka). Slikarstvo, na Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Mostaru, diplomirao je 2002. godine, u klasi prof. Ante Kajinića. Na poslijediplomskomu studiju Ars Sacra, pri istoj ALU, diplomirao je 2005. godine, pod vodstvom istoga mentora. Dobitnik je niza nagrada, radovi su mu dijelom stalnih postava Umjetničke galerije BiH i Franjevačke galerije u Širokomu Brijegu, a zastupljeni su i u mnoštvu drugih zbirki u zemlji i u inozemstvu. Živi i stvara u Mostaru.

Izložba "Egzodus" u Galeriji "Rodno" bit će otvorena dva tjedna, pod pokroviteljstvom Hrvatskog doma "Herceg Stjepan Kosača" i Grada Mostara.  



<- Natrag na Novosti