04.12.2019.

Publika uživala u bečkoj klasičnoj glazbi

Austrijski kulturni forum Sarajevo, je u sklopu "Advent by Wintervilla" organizirao, u utorak, 3. prosinca "Svečani koncert klasične glazbe" u Galeriji kraljice Katarine Kosače.

Publika je uživala  u nastupu  dvoje uspješnih mladih umjetnika s bečkom adresom - Josipa Bainac-Hausknecht (sopran) i David Hausknecht (klavir).

Josipa Bainac rođena je Vinkovčanka. Nakon mature 2009. godine u gimnaziji M.A. Reljkovica i Glazbenoj školi Vinkovci (gitara i solo pjevanje), diplomirala je 2014. godine na Muzičkoj Akademiji Sveučilišta u Zagrebu, primivši eminentnu nagradu "Mirjana Bohanec".

 Nakon studija odlazi u Beč gdje 2017. završava specijalizaciju iz pjevanja na temu Pjesma&Oratorij, u klasi prof. Claudie Visce i pijanista C. Spencera-Smitha. Od studenog 2018. godine doktorantica je na bečkom Universität für Musik und darstellende Kunst Wien.

 Ostvarila je uspješnu internacionalnu solističku karijeru nastupajući sa svjetski priznatim orkestrima i dobitnica je brojnih prestižnih domaćih i međunarodnih nagrada.

 David Hausknecht rođen je u Pragu 1992. godine. Klavir i dirigiranje počinje učiti sa 6 godina, te ubrzo biva prihvaćen na majstorske pijanističke tečajeve u Češkoj, Njemačkoj, Austriji i Norveškoj. U privatnoj je klasi Arkadija Zenzipera i Jirija Hlinke.

 Sa samo 13 godina debitirao je u prestižnoj praškoj dvorani Rudolfinum uz pratnju Češkog filharmonijskog orkestra izvodeći posljednji klavirski koncert W.A. Mozarta, pod vodstvom dirigenta Zdeneka Macala. 

 Kao najmlađi u generaciji, David je diplomirao 2016. godine na bečkom Universität für Musik und darstellende Kunst Wien, gdje je učio od Lilye Zilberstein, Therese Leopold, Christopha Eggnera, Avedisa Kouyoumdjiana i Stefana Mendla. Specijalizirao je i komornu glazbu.

 Godine 2018. snimio je svoj prvi nosač zvuka, svirajući djela Leosa Janaceka na obnovljenom klaviru samog skladatelja, restauriranom u Beču i pohranjenom u muzeju u Brnu.



<- Natrag na Novosti