11.03.2020.

Otvorena izložba "Conjuctio Magna" Kristine Ćavar

Akademska slikarica Kristina Ćavar predstavila se mostarskoj publici s 40 minijatura izrađenih u ciklusu "Conjuctio Magna" u Galeriji kraljice Katarine Kosače u Mostaru.

''Ove minijature rađene su u kombiniranim tehnikama. Rabila sam olovke, bojice, sprej, akril i sve drugo što mi je došlo u ruke u određenom trenutku. Format minijature mi paše jer u jednom trenutku mogu tretirati tri-četiri mala formata i onda se vraćati i ponovno, slojem na sloj pokušavati naći taj neki vizualni zvuk, nešto što mi je zatitralo i što bi se moglo dobro uklopiti u priču Conjuctio Magna"',kazala je umjetnica na otvaranju izložbe.

Pojasnila je da je "Conjuctio Magna" termin koji su koristili srednjovjekovni astronomi za betlehemsku zvijezdu.

''Ovih 40 sličica je, zapravo, traganje za tom tajnom, neiskazanim otajstvom, jer još uvijek se ne zna što je bila betlehemska zvijezda. Imamo samo nekoliko hipoteza i onda sam ja kroz tu priču pokušala pronaći sebe, neki svoj vizualni izričaj i tako je nastala ova moja izložba'', dodala je Ćavar.

 Izložba "Conjuctio Magna" dio je Napretkovog tjedna kulture, koji se od 9. do 14. ožujka održava u Mostaru.

Izložba je za sve posjetitelje otvorena do 17. ožujka 2020. godine.

Po riječima dopredsjednika Hrvatskog kulturnog društva (HKD) Napredak - Glavne podružnice Mostar Miroslava Landeke, u pet dana trajanja manifestacije mostarska publika imat će priliku uživati u glazbenom, likovnom i književnom programu.

''Nadam se da će Napretkov tjedna kulture postati tradicionalan i da ćemo već sljedeće godine imati bolji i bogatiji program. Nadamo se pozitivnim reakcijama javnost i našeg članstva'', dodao je Landeka.

Magna Kristina Ćavar rođena je 1985. u Doboju. Osnovnu školu završila je u Žepču, opću gimnaziju u Katoličkom školskom centru "Don Bosco" u istom gradu, a na Akademiji likovnih umjetnosti u Širokom Brijegu diplomirala je 2008. u klasi prof. Ante Kajinića, slikarski odjel. Poslijediplomski studij Ars sacra na širokobriješkoj akademiji završila je 2010. kod istog profesora. Članica je Udruženja likovnih umjetnika Bosne i Hercegovine, Društva hrvatskih likovnih umjetnika Federacije BiH, Udruženja likovnih umjetnika EN FACE te Udruženja likovnih stvaralaca Šabac, Srbija. Dobitnica je brojnih nagrada i priznanja za umjetnički rad. 



<- Natrag na Novosti