17.06.2020.

Otvorena izložba radova maturanata Likovne škole

Slike, instalacije i skulpture maturanata Srednje likovne škole Gabrijela Jurkića Mostar, predstavljene su na izložbi koja se u petak održala u Hrvatskom domu herceg Stjepana Kosače.

Javnosti tako je predstavljeno oko 35 maturalnih radova rađenih u različitim tehnika. Likovna škola je tim ispratila 20. generaciju učenika, a ove godine maturiralo je njih deset.

Njihov razrednik, Vladimir Ladan je kazao kako je ponosan na tu generaciju. ''Radi se o jako zanimljivoj i odličnoj generaciji, s 4,8 prosjekom ocjena. Vjerujem u svakoga pojedinca od njih te da je pred njima svijetla budućnost'', kazao je Ladan.

Dodao je kako je pandemija značajno utjecala na tijek izrade radova. Ladan tvrdi kako je školska godina, unatoč svemu, vrlo dobro završila, gledajući kvalitetne radove koje predstavljaju na izložbi.

''Sve je ipak bilo online, što je bilo više posla nego inače, jer je došlo do većeg zalaganja, kako od strane profesora, tako i učenika. Ipak se trebalo pribaviti sav materijal potreban za izradu radova, a on je bio nedostupan zbog zatvorenih radnji'', rekao je razrednik.

Izložba radova maturanata Likovne škole Mostarska Likovna škola inače nudi upis u tradicionalne smjerove slikara, kipara, grafičara te nove smjerove dizajnera tekstila i odjeće te industrijski i reklamni dizajn.

Zanimanja za upis, kako je  kazao ravnatelj Ante Andričić ima, a školu upisuju i učenici s šireg prostora Hercegovine, kao i Hrvatske. Ipak, škola je trenutno u borbi za izgradnjom nove školske zgrade, koja bi, prema Andričićevim riječima postala regionalni umjetnički centar sa svojim radionicama, galerijom i smještajem za učenike. No, da je više sluha od onih koji slušaju, već sljedeće generacije te škole bi svoje maturske radove predstavljali u svojim, novim, prostorijama. <- Natrag na Novosti