05.10.2020.

Velika zainteresiranost za Mostarski strip vikend

Udruženje ljubitelja stripa “Mostrip“ peti put organizator je manifestacije Strip vikend, koja je započela u subotu u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače u Mostaru. Strip vikend ovog puta održava se uz pridržavanje propisanih mjera prevencije širenja koronavirusa.

Predsjednik "Mostripa" Dubravko Šimić je istakao je kako je bilo teško sve pripremiti s obzirom na mjere koje su na snazi, kao i da je u početku postojala dilema da li ikako održati Strip vikend.

Ove godine u grad na Neretvi stiglo je devet domaćih umjetnika – svi iz Bosne i Hercegovine, i to: Lana Šator, Milorad Vicanovic-Maza,Ismet Erdić-Erda, Midhat Kapetanović, Filip Andronik, Zdravko Cvjetković, Osman Hajdarević, Zoran Herceg i Berin Tuzlić.

Zahvaljujući naporima članova Udruge ljubitelja stripa "MoStrip" prvi koraci ka popularizaciji strip-umjetnosti već su napravljeni.

''Kroz dosadašnje četiri godine festivala primijetili smo male pomake nabolje što se tiče zainteresiranosti i posjećenosti, ali neka je povećanje i od 0,5 posto, mi smo prezadovoljni i nadamo se da će kroz duži niz godina popularnost stripa dodatno rasti. Također, primijetimo da nam dolaze mnoga djeca, kontaktiraju nas i škole da pravimo radionice, uglavnom situacija je danas bolja nego u odnosu na prije pet ili šest godina'', kazao je Jedan od organizatora Alen Mašić.

Dodao je kako su stripu općenito pomogle Marvelove i DC-jeve ekranizacije stripovskih predložaka. 'Djeca, a i odrasli vole Marvelove i DC-jeve junake, gledaju filmove o njima, a s obzirom da je sve to nastalo preko stripa djeca se puno više zainteresiraju, što je ujedno i velika pomoć nama koji radimo ovakve festivale'', istaknuo je. 

''Nadam se da će se situacija u budućnosti malo smiriti kako bi Festival mogao funkcionirati kako treba, a mi ćemo svake godine dati sve od sebe da Festival bude što veći i što bolji, da se ljudi mogu zabaviti, da djeca mogu naučiti crtati jer tu bude puno radionica i stvarno velikih strip autora iz cijelog svijeta, i sve to kako bi se strip scena u Bosni i Hercegovini povećala'', istaknuo je Mašić. 



<- Natrag na Novosti