14.11.2020.

Otvorena izložba "Bol" umjetnika Josipa Mijića

Izložba grafičke mape "Bol" Josipa Mijića otvorena je u srijedu navečer u Galeriji kraljice Katarine u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače u Mostaru.

Po riječima autora, izložba je nastala u spomen na njegovog prijatelja Tomislava Baturinu.

"Svi se na različite načine nosimo s gubitkom, sa smrću, s bolom i različitim negativnim situacijama. Ja sam tu bol i gubitak prijatelja kanalizirao na taj način što sam intenzivno radio grafičku mapu", kazao je Mijić.

Dodao je kako je predstavljena grafička mapa nadasve specifična te da sadrži trinaest grafičkih listova.

"Mapa je specifična zbog toga što sadrži crnu termokromatsku boju koja je osjetljiva na toplinu. Kada se grafički list dodirne rukom pojavi se boja ispod crne boje. S obzirom na situaciju s pandemijom koronavirusa, ugradio sam grijače i svjetlo tako da će listovi postupno preći iz crne u kolor", pojasnio je autor. 

Izložba "Bol" upriličena je u sklopu manifestacije Mostarsko proljeće - Dani Matice hrvatske Mostar, a ostat će otvorena do 18. studenog.

Josip Mijić rođen je 1975. u Travniku. Godine 2002. diplomirao je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Širokom Brijegu u klasi prof. Ante Kajinića, a 2005. završio je poslijediplomski studij Ars sacra pod mentorstvom istog profesora i stekao zvanje magistra Ars sacra. Doktorirao je 2017. na Akademiji likovnih umjetnosti u Širokom Brijegu, a od 2018. docent je na širokobriješkoj akademiji. Dobitnik je brojnih nagrada, a do sada je imao 33 samostalne i sudjelovao na više od 190 skupnih izložaba u zemlji i inozemstvu. <- Natrag na Novosti