15.03.2021.

Predavanje HKD Napredak: Trebamo njegovati bogatstvo hrvatskog jezika

U organizaciji Hrvatskog kulturnog društva Napredak, Glavne podružnice Mostar, u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače održano je predavanje ''Izazovi modernog hrvatskog jezika''. Predavanje je organizirano u sklopu obilježavanja Mjeseca hrvatskog jezika.

Gošća javnog predavanja o izazovim modernog hrvatskog jezika bila je profesorica hrvatskoga jezika i književnosti, Renata Jukanović.

- Hrvatski jezik je uvijek posuđivao iz drugih jezika zbog toga što su se u drugim jezicima nalazila gotova rješenja, poput riječi kip, moda, politika i druge, a katkada su posuđenice potrebne hrvatskome jeziku jer se značenjem ne podudaraju s njima najbližim leksemima, poput riječi razgovor – intervju, početak – start  - kazala je profesorica Jukanović, dodajući kako iako imamo koristi od stranih riječi, istovremeno postoji i opasnost od gubitka izvornih hrvatskih riječi.

Na početku predavanja nazočne je u ime organizatora pozdravio Miroslav Landeka, dopredsjednik HKD Napredak, koji je istaknuo kako HKD Napredak tradicionalno obilježava Dane hrvatskog jezika, koji se u Hrvatskoj slave od 11. do 17. ožujka, s ciljem ukazivanja na očuvanje materinskoga jezika, svih njegovih narječja i dijalekata, te upoznavanje javnosti s bogatom hrvatskom jezičnom baštinom i poviješću.

Dani hrvatskog jezika kao kulturna manifestacija utemeljena je odlukom Hrvatskog sabora 1997. godine u spomen na Deklaraciju o nazivu i položaju hrvatskoga književnoga jezika koja je objavljena 17. ožujka 1967. godine. Deklaracija je tada označavala borbu za samostalnost hrvatskoga jezika i svijest o bogatoj i osebujnoj kulturnoj baštini, o potrebi i pravu da hrvatski jezik nazivamo svojim imenom.



<- Natrag na Novosti