19.09.2021.

Publiku oduševila "Sazvučja"

Održan koncerta četiri nacionalna društva pod nazivom "Suzvučja"  u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače.

"Preznačajno, prebitno i ustvari jedino normalno što se može događati u Mostaru a to je da su nas četiri nacionalna društva počastila jednim koncertom, kulturnim događanjem upravo na tragu onoga kako mi danas funkcioniramo u Gradskom vijeću, a to je uvažavanje drugog i uvažavanja i različitosti između svih nas", kazao je gradonačelnik Grada Mostara Mario Kordić uoči koncerta.

 Naglasio je kako je ovaj koncert na tragu nečega u što apsolutno vjeruje, a to je da građani Mostara mogu živjeti jedni s drugima, ali da se moraju međusobno uvažavati.

"Ovaj koncert je negdje na tragu te nekakve političke agende, odnosno, nečega u što ja apsolutno vjerujem, da mi možemo jedni s drugima živjeti zajedno ali moramo jedni druge uvažavati.

Ono što mi je važno to je da prenesemo poruku da u ovom momentu, evo kako se u Mostaru sad dešava, niti jedan narod nije ugrožen od drugoga zahvaljujući izbornom zakonu u Gradu Mostaru koji garantira ravnopravnost svih dionika političkog života u gradu i da upravo na ovom fonu može i čitava BiH funkcionirati, da se poštuju različitosti i da se ostvare prava svakog pojedinca u BiH i svake nacionalne zajednice", ocijenio je Kordić.

Izabranu publiku, koja cijeni kulturne vrijednosti, dočekao je šarolik repertoar glazbenih poslastica.

 Mostarci su uživali u nastupu dua "Dženana&Dženana" koji čine sopranistica Dženana Huseinagić i pijanistica Dženana Šehanović Sarajlić ispred 'Preporoda' te triu "Senso" koji je predstavljao 'Napredak', a čine ga mezzosopranistica prof. Monija Jarak Mikulić, prof. Marijana Pavlović, glasovir i prof. Jelena Marković-Milićević na violončelu.

Također, "Zorana&ęthno orchestra" koji je predstavljao L'a Benevolencije' te etno grupa "Sv. Dimitrije" ispred 'Prosvjete'.

Podsjetimo, koncert 'Suzvučja' jedan je od projekata Međukulturnog vijeća BiH, koje je osnovano na temelju sporazuma o suradnji četiri temeljne organizacije kulture naroda BiH, i to; BZK "Preporod", HKD "Napredak", SPKD "Prosvjeta" i JKPHD "La Benevolencija". <- Natrag na Novosti