11.05.2015.

Završena restauracija dijela slika iz fundusa Kosače

Ovih su dana u dubrovačkoj radionici doc. dr. Denisa Vokića završeni restauratorsko-konzervatorski radovi na 41 slici iz fundusa Hrvatskoga doma Hercega Stjepana Kosače. Radovi na slikama koji su trajali skoro šest mjeseci bili su dosta osjetljivi jer su zbog loših mikroklimatskih uvjeta u depou Galerije Kraljice Katarine umjetnine bile izložene vlazi i gljivičnim infekcijama. Danijela Ucović, viša asistenica na Studiju povijesti umjetnosti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru i voditeljica projekta izrade stalnog postava umjetnina u Galeriji Kraljice Katarine Kosače, izrazila je zadovoljstvo da je nakon godinu dana otkad je projekt pokrenut, napravljen ovaj vrlo važan korak u očuvanju vrijednog kulturnog blaga Grada Mostara i Bosne i Hercegovine.

„Ovime je završena prva faza projekta, sačuvane su od propadanja najugroženije umjetnine među kojima i radovi vrhunskih slikara Karla Afana De Rivere, Milivoja Uzelca, Mehe Sefića, Lazara Drljače, Mirka Kujačića i drugih koji su obilježili likovnu scenu Mostara i Hercegovine u prošlom stoljeću. Ostalo je još posla na restauraciji, prije svega na slikama iz kolekcije Neimarević  koje se također nalaze u dosta lošem stanju. Nadam se da ćemo planiranom dinamikom nastaviti i dalje kako bismo u skoro vrijeme realizirali krajnji cilj projekta: stalni postav umjetnina u Galeriji Kraljice Katarine“ kazala je Ucović.

Danijel Vidović, ravnatelj Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače, naglasio je da se radi o prvoj fazi projekta. „U drugoj fazi predviđeno je uređenje depoa galerije što prije svega podrazumijeva ugradnju ventilacije kao i regulatora vlažnosti i temperature kako bi taj prostor bio pogodan za odlaganje slika koje neće biti dijelom stalnog postava. Procjena je da za najnužnije radove u depou treba oko 20,000 KM te se nadam da ćemo u ovoj godini uspjeti realizirati i ovu fazu, a da ćemo u narednoj godini završiti cijeli projekt što podrazumijeva i sveobuhvatnu obnovu galerije. To će, međutim, ovisiti o dostupnim materijalnim sredstvima, a prije svega od potpore vlasti – kako gradske tako i na višim razinama. Također obratit ćemo se i potencijalnim stranim donatorima. Ova faza radova realizirana je zahvaljujući financijskim sredstvima Fondacije za glazbene scenske i likovne umjetnosti.“

Ravnatelj Vidović također je najavio i skoru organizaciju prezentacije projekta kako bi se predstavnici vlasti, ali i stručna javnost i zainteresirani građani detaljno upoznali s dosad realiziranim fazama projekta kao i narednim koracima koje je nužno poduzeti kako bi stalni postav umjetnina u Kosači u najskorije vrijeme bio realiziran.

 



<- Natrag na Novosti