22.05.2015.

Veleposlanik Ivancov otvorio 1. reviju ruskog filma u Kosači

Ruski veleposlanik u BiH Petar Ivancov večeras je u  novoobnovljenoj maloj dvorani – amfiteatru Hrvatskoga doma herceg Stjepana Kosača svečano otvorio 1. reviju ruskog filma, ističući kako su ostvarenja koje će publika imati priliku vidjeti naredna tri dana, živa slika ruskog života i kulture.

“Čast mi je biti na otvaranju 1. revije filma u Mostaru i želim ostvariti s BiH što bolju suradnju. Ovi moderni filmovi koji će biti prikazani nada se kako će tradicija biti nastavljena i kako će se mladima svidjeti naša kultura koju će moći upoznati”, kazao je Ivancov.

On je napomenuo kako je festival značajan i u kontekstu činjenice kako Rusija ove godine proslavlja 70 godina od pobjede nad fašizmom u Drugom svjetskom ratu.

Danijel Vidović, ravnatelj HD Herceg Stjepan Kosača je pozdravio sve i zahvalio na dolasku na 1. reviju ruskog filma u Mostaru, te naglasio kako se nada da će već sljedeće godine ovo postati tradicionalna manifestacija koja će uz kulturu graditi i gospodarske veze s Rusijom.

“Nema razloga da tako s bliskom narodom, ne samo po jeziku nego po tradiciji i kulturi ne razvijamo čvršće i bolje veze, te se nadam kako će ova revija biti mali korak u tom pozitivnom smjeru”, istakao je Vidović.

 

Glavna savjetnica gradonačelnika Radmila Komadina je u njegovo ime sve prisutne pozdravila. “Mi smo u prijateljskim razgovorima već pokrenuli inicijativu za dobre odnose s Rusijom, prvo kroz kulturnu suradnju, jer se kroz nju najlakše ruše barijere i uspostavljaju odnosi i ono što nas razdvaja. Nadamo se kako će ovo prerasti u manifestaciju i kako ćemo uspostaviti čvrstu suradnju i u drugim područjima”, naglasila je Komadina.

Revija je otvorena filmom „12“ (režija Nikita Mihalkov)  koji je filmsko ostvarenje koje kida sujevjerja kod publike i organizator navodi kako nećete izaći isti poslije filma. U filmu su dvanaest glumaca koji oduševljavaju.

 

Uz ovaj film na ovoj kulturnoj manifestaciji mostarska će publika moći pogledati pet filmova suvremene ruske produkcije i to:

– 22. svibnja (petak ) u 19 h „Jedan rat“ (r. Vera Glagoljeva), ovo je antiratni film po istinitom događaju, prelijepe filmske režije.

u 21 h „Moskva suzama ne vjeruje“ (r. Vladimir Nemcov), film koji je dobio Oscara.

– 23. svibnja (subota ) u 19 h „Kukavica“ (r. Aleksandar Rogoškin), film koji na sjajan način spaja Rusa, Finca i Laponku što se ne viđa često

u 21 h „Državni savjetnik“ (r. Filip Jankovski) sinkronizacija romana poznatog pisca Borisa Akuljina.

Ulaz na sve projekcije je besplatan.

/HMS/



<- Natrag na Novosti