02.07.2015.

„Most koji grli obale“

Grad Mostar će 3. i 4. srpnja ove godine svečano obilježiti desetljeće od kada je područje Starog mosta Starog grada Mostara uvršteno na listu svjetske baštine UNESCO-a.

Tako će se 3. srpnja u Gradskoj vijećnici održati međunarodna konferencija „Povijesni urbani pejzaž“, a na kojoj će sudjelovati inozemni i domaći eksperti, a uvečer će biti upriličeno otvaranje dućana Mujage Komadine te koncert „Most koji grli obale“ na platou ispod Starog mosta, kojeg izravno prenosi BHT. Sutradan, u subotu večer, također na platou ispod Starog mosta za građane će biti organiziran koncert Željka Joksimovića i prijatelja.

Govoreći za DW oko posjeta turista Mostaru mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić je kazao da kada gledamo brojke, koliko turista dolazi i posjećuje Mostar, trebali bi biti prezadovoljni.

-Međutim, kada gledate iz uloge Grada, tu možemo biti potpuno nezadovoljni. Pri tom mislim da nemamo pogodnosti od tolikog broja turista, samo pojačan odvoz smeća i puno devijantnih pojava kao prosjačenje i krađa na čemu moramo stalno biti posebno angažirani", kaže gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić za DW.

Zašto turizam u Mostaru još uvijek nije doživio svoj procvat, Bešlić ima i konkretan odgovor - najvažniji uzrok je nepovoljna zakonska regulativa. Naime, turistička pristojba pripada Federaciji BiH, a koja potom novac raspodjeljuje na županije i lokalne zajednice koje dobiju neznatan dio. Pri tom, kontrola uplate pristojbi je na mostarskim inspektorima.

-Takvo je stanje jer je visoki predstavnik 2005. godine, donio zakon o turističkim zajednicama u općinama i raspodjeli prihoda najvećim dijelom Federaciji BiH, a malim dijelom županijama i lokalnim zajednicama. U Mostaru gradi Grad, a Federacija BiH ništa ne ulaže u održavanje i gradnju Starog grada", negoduje prvi čovjek Mostara, naglašavajući nužnost mijenjanja zakona i vraćanja ovlasti lokalnim zajednicama.

-Ovdje se može vrlo dobro živjeti od turizma. Imamo želju da što više turista dođe u Grad jer ipak puno ljudi radi na poslovima usluge, a da bi turizam zaživio u velikoj mjeri treba, prije svega, promijeniti zakone", tvrdi Bešlić.

Unatoč svemu, njegova vizija je Mostar kao top turističkog odredišta regije.

-Put je lagan, međutim, otkako smo se našli na Listi svjetske kulturne baštine, postali smo brend u svijetu. Mogućnosti za razvoj su ogromne, potrebni su investitori i povoljna zakonska rješenja - naglasio je gradonačelnik Bešlić.



<- Natrag na Novosti