14.04.2016.

"Mamma Mia!" ispraćena ovacijama u Mostaru

U okviru manifestacije ''Mostarsko proljeće - 18. dani Matice hrvatske'' 13. travnja, izveden mjuzikl ''Mamma mia'' Zagrebačkog kazališta ''Komedija'' u Hrvatskom domu herceg Stjepan Kosači.

Riječ je o hrvatskoj verziji trenutno svjetski najgledanijeg mjuzikla čiji su autori, Benny Andresson i Björn Ulvaeus uz Stiga Andersona i jedna od najboljih britanskih dramaturginja Catherine Johnson.

Zbog strogih odrednica autorskih prava, organizatori su zabranili snimanje i fotografiranje mjuzikla u Kosači, tako da u galeriji možete pogledati tek fotografije gledatelja, uzvanika i publike koji su večeras imali priliku da pogledaju ovu, vjerujmo im na riječ, uspješnu predstavu.

''Za uspjeh ove predstave bitna su dva faktora. Prvi i veliki razlog su pjesme grupe ABBA. Ne samo da ih većina ljudi zna, nego i one imaju efekt radosti i melankolije u isto vrijeme. Drugi razlog je vješto napisan scenarij koji spaja sve te pjesme u jednu priču'', rekao je još prije redatelj i koreograf mjuzikla ''Mamma Mia!'' Igor Barberić. Smatra kako je od svih mjuzikla tzv. juke-box tipa, ''Mamma Mia!'' najbolja.

Priča je pitka i zaplet je zanimljiv, a u isto vrijeme nosi i radost i nostalgiju koju ima glazba.

Početkom osamdesetih, britanska producentica Judy Craymer došla je na ideju stvoriti mjuzikl na temu ABBA-ine pjesme. Zanimljivo je da to nije bila pjesma ''Mamma Mia'', nego ''The Winner Takes It All''. No u mjuziklu su završili hitovi kao što su ''Dancing Queen'', ''Knowing Me, Knowing You'', ''Take a Chance on Me'', ''Mamma Mia'' i drugi. To i činjenica da popularnost ABBA-e zapravo nikada nije opala, učinili su da je mjuzikl tako uspješan.

Mjuzikl ''Mamma Mia!'' u Komediji je premijerno izveden u lipnju 2014. godine, a za produkciju predstave kazalište je platilo oko milijun kuna. Veći trošak bila su i autorska prava za Hrvatski i BiH na dvije godine – do lipnja 2017. – ali cijenu u Komediji ne mogu reći zbog obaveza iz ugovora.

U mjuziklu nastupaju Renata Sabljak/Sanja Marin, Vanda Winter/Ana Magud, Đani Stipaničev/Dražen Bratulić, Ronald Žlabur/Matko Knešaurek, Ervin Baučić/Adalbert Turner, Ivan Čuić/Damir Kedžo/Luka Nižetić, Mila Elegović/Danijela Pintarić, Nina Kadić Madić/Elena Brumini, Martina Ivanković, Sara Duvnjak/Morana Paškiević, Matija Škvorc, Zoran Simikić, Boris Barberić ...



<- Natrag na Novosti