20.05.2016.

Film o Jasenovcu Jakova Sedlara predstavljen u Mostaru

Promocija dokumentarnog filma ''Jasenovac – istina'', redatelja Jakova Sedlara održana je u četvrtrak, 19. svibnja u Mostaru u velikoj dvorani Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače.

Film je predstavljen u organizaciji HNS-a BiH (Odjela za Drugi svjetski i Domovinski rat), temeljnih udruga proisteklih iz Domovinskog rata, te Hrvatskog dokumentacijskog centra Domovinskog rata u BiH.

Prije same projekcije o filmu su govorili, uz moderatora Ilku Barbarića, redatelj Jakov Sedlar i Željko Raguž, ravnatelj Hrvatskog dokumentacijskog centra Domovinskog rata u BiH.

Kako je istaknuto prije projekcije, ovaj film sublimira različita istraživanja i donosi najpotpuniju istinu o jasenovačkom logoru u razdoblju od 1941.-1951. godine.

Istaknuli su kako su u filmu prikazani dosad neviđeni i nikada objavljivani dokumenti o jasenovačkom logoru koji bacaju novo svjetlo na tamošnja događanja.

Po prvi put na jednom mjestu, temeljem povjerljivih i nikada objavljenih dokumenata, progovara se o tome što se zaista događalo u kontroverznom logoru Jasenovac, stvarnoj ulozi i značaju kardinala Stepinca u Drugome svjetskom ratu te naposljetku, pravom karakteru Titove komunističke Jugoslavije te njezinu odnosu prema Židovima i Izraelu, rečeno je.

Osim Mostara, ovaj dokumentarac bit će prikazan u Ljubuškom i Širokom Brijegu.



<- Natrag na Novosti