27.05.2016.

​Izložba Emanuela Vidovića i koncert u povodu 25. obljetnice hrvatske neovisnosti

Tiskovna konferenciju prigodom otvaranja izložbe slika Emanuela Vidovića (1870–1953), i koncerta klasične glazbe u povodu 25. obljetnice hrvatske neovisnosti, koju u Mostaru organizira Generalni konzulat RH održana je danas u Hrvatskom domu Herceg Stjepan Kosača.

Ravnatelj HD hercega Stjepana Kosače Danijel Vidović je najavio u ponedjeljak 30. svibnja, otvorenje izložbe velikog hrvatskog slikara Emanuela Vidovića, koja se realizira u suradnji s Muzejom grada Splita u 19 sati u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače. Nakon otvaranja izložbe u 20 sati velikoj dvorani održat će se koncert Simfonijskog orkestra Mostar pojačan s mladim snagama iz Hrvatske.

- Velika nam je čast i sreća što ste u Mostaru poželjeli u povodom 25. obljetnicu hrvatske neovisnosti, izložiti djela našeg i vašeg velikog slikara Emanuela Vidovića, kako bi uveličao nešto što je samo po sebi veliko, naglasila je ravnateljica Muzeja grada Splita Narcisa Bolšec Ferri na današnjoj tiskovnoj konferenciji.

Ravnateljica Muzeja grada Splita Narcisa Bolšec Ferri ističe kako su odabrali samo najbolje iz svoga fundusa da bi pokazali Mostaru.

„Naša kustosica Nela Žižić je odabrala iz stalnog postava Galerije Vidović 29 radova iz svih stvaralačkih faza i sve vrste motiva te ovdje imamo reprezentativni presjek, koji prati reprezentativni katalog“, kazala je Bolšec Ferri. Također, dodaje kako memorijalni muzej Emanuela Vidovića  ima više djela Vidovića nego što ostatak Hrvatske u institucijama ima (ne brojeći privatnike).

Navodi da je unatoč prostoru Galerije kraljice Katarine koji je velik i zahtjevan,“Emanuel“ legao te kako će publika ostati zapanjena, jer je taj čovjek, u svoje doba potpuno nepriznat, nadrastao ovaj prostor.

Konzul RH u Mostaru Dragan Matijević na tiskovnoj konferenciji kazao je kako mu je velika čast govoriti o srebrenom jubilej naše suvremene Hrvatske države.

„Hrvatski narod je jedan narod bez obzira na državne granice je jedinstven po svom kulturnom i jezičnom obilježju. Unatoč djelovanju raznih sila razvili smo impozantnu glazbenu i slikarsku umjetnost koje se ne bi postidjeli ni puno veći narodi. Dio svega toga želimo pokazati u ponedjeljak, a zapravo glavni motiv je da je sve to jedan dan, jedan marš svim Hrvatima iz BiH koji su u zadnjih stotinu godina sudjelovali u obrani i izgradnji suvremene hrvatske države“, istakao je Matijević.

Nakon svečanog otvorenja izložbe u velikoj dvorani HD hercega Stjepana Kosače u 20 sati započet će koncert Simfonijskog orkestra Mostar poznatom simfonijom dubrovačkog skladatelja Luke Sorkočevića.
Snježana Zovko u ime Simfonijskog orkestra Mostar je otkrila tko će sve nastupati na koncertu: kao solisti nastupaju Monija Jarak (mezzosopran), Karlo Milićević (bariton) te mlade i nagrađivane hrvatske glazbenice Lana Lucija Horvatić (violončelo) i Ana Labazan Brajša (violina).

Monija i Karlo odvest će nas na trenutak u vrijeme austougarske monarhije, duetom iz popularne operete Vesela udovica, austrijskog skladatelja Franza Lehara. A dirigent Damir Bunoza će sve upotpuniti svojim Linđom, kazala je Zovko.

„Ovo je jedinstvena prigoda da se vide jedinstvena djela velikog hrvatskog slikara Emanuela Vidovića i pozivamo školsku djecu iz viših razreda osnovne škole, srednje, studente s Akademije u Širokom Brijegu kao i sa Sveučilišta i Univetziteta, zaključio je Vidović.

Zahvala radiju Herceg-Bosna koji će izravno prenositi zbivanja u ponedjeljak iz HD hercega Stjepana Kosače.



<- Natrag na Novosti