21.09.2016.

“Poligon”: Mostar postaje književna scena za pisce regije

U Mostaru će od 23. do 25. rujna biti održano drugo izdanje regionalnog književnog festivala “Poligon”, koji je ove godine okupio autore iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Slovenije i Hrvatske.

Tako će se mostarskoj publici predstaviti Edo Popović, Darko Šeparović i Stjepan Bajić iz Hrvatske, Barbara Pogačnik i Dijana Matković iz Slovenije, Ivana Vujović iz Crne Gore, Damir Nedić iz Srbije te Elvedin Nezirović, Željko Ivanković, Lejla Kalamujić i Marin Ljubičić iz BiH. U povodu početka festivala danas je u Mostaru održana konferencija za novinare na kojoj su o ovogdišnjem programu govorili pokretač i direktor festivala Mirko Božić, književnik iz Mostara te Danijel Vidović, ravnatelj Hrvatskog doma herceg Stjepana Kosača. 

“Održavanje 'Poligona' je iznimno važno: ovaj festival omogućava direktan kontakt publike s autorima i njihovim djelima, a to je nešto što se ne događa često. Ove godine smo proširili program, pa smo tako uz veći broj autora koji dolaze na festival, radili i na što većoj promociji kod publike, pa smo i promotivni materijal dijelili i po školama i fakultetima, sve u želji da što više doprinesemo popularizaciji čitanja, da svi, i učenici i oni stariji, dođu i vide autore koji čitaju”, kazao je direktor i pokretač “Poligona” Mirko Božić.
Program počinje u petak, 23. rujna u 18 sati okruglim stolom koji će biti održan na United World Collegeu, na temu “Harper Lee: Addressing and Overcoming Racial Inequality through Literature in America”, o čemu će govoriti Selma Raljević (Univerzitet Džemal Bijedić) i David Forinash (Sveučilište u Mostaru). Nakon toga u Kosači slijedi otvorenje izložbe Ivana Kelave “Mostar, iza kulisa”, predstavljanje gostiju te after party u Calamus Clubu.

Organizatori festivala su Hrvatski dom Herceg-Stjepan Kosača, Muzički centar Pavarotti i United World College. U ime organizatora o značaju “Poligona” je na konferenciji za novinare govorio ravnatelj Kosače Danijel Vidović, koji je naglasio kako je gradskim ustanovama kulture ne samo obaveza, nego i čast sudjelovati u organizaciji jednog ovakvog događaja koji će iz Mostara i Hercegovine poslati pozitivnu poruku.
“Mislim da je jedan ovakav događaj izuzetno značajan za grad. Ovaj festival književnosti itekako doprinosi popularizaciji književnosti, što je činjenica kojoj se danas ne daje dovoljno pozornosti. Mnogi su knjigama kao mediju predviđali izumiranje, ali do toga sigurno neće doći. U tom smislu bih spomenuo izložbu Ivana Kelave 'Mostar, iza kulisa', koja će biti postavljena u Kosači, a koja je ustvari najava istoimene fotomonografije, koja nastaje u koautorstvu Mirka Božića i Ivana Kelave, i čiji je izdavač upravo Kosača. Nadamo se da ćemo i dalje nastaviti, u skladu sa svojim mogućnostima, izdavačku djelatnost”, rekao je Vidović.

Tema ovogodišnjeg “Poligona” je sloboda – sloboda govora, kretanja i misli. Glavni cilj programa je vraćanje fokusa na mostarsku književnu scenu te pretvaranje grada u međunarodnu književnu pozornicu otvorenu za pisce iz cijele bivše Jugoslavije i Europe. Poligon je multimedijalna platforma koja uključuje i druge žanrove umjetnosti te promovira kulturno-povijsne vrijednosti Hercegovine, pa je i ove godine za sve sudionike organiziran program posjeta važnim kulturnim točkama u gradu i okolici. Vrijedi napomenuti da je ulaz na sve programe besplatan i želimo dobrodošlicu svim ljubiteljima lijepe pisane riječi i dobre umjetnosti. Dizajn plakata potpisuje Studio Rubinić&Zelenika, odnosno akademski umjetnici iz Mostara Maja Rubinić i Zoran Zelenika. 

PROGRAM:

23.9.2016.
18h, UWC, Mostar
Okrugli stol: Harper Lee: Addressing and Overcoming Racial Inequality through Literature
in America 
Selma Raljević (Univerzitet Džemal Bijedić), David Forinash (Sveučilište u Mostaru)
20h, HD HS Kosača, Mostar
Otvaranje izložbe: "Mostar, iza kulisa", Ivan Kelava
Predstavljanje gostiju: Elvedin Nezirović (BiH), Željko Ivanković (BiH), Edo Popović (Hrvatska), Dijana Matković (Slovenija), Damir Nedić (Srbija), Stjepan Bajić (Hrvatska)
moderator: Mirko Božić
22h, Calamus Club, Mostar
DJ Marina Mimoza, after party

24.9.2016.
11h, obilazak Mostara
12h, ALU Široki Brijeg
Željko Ivanković: Franjevci, kultura, Hercegovina
Obilazak Galerije
18h, UWC, Mostar
Okrugli stol: Sloboda govora, sloboda kretanja (Edo Popović, Barbara Pogačnik, Dijana
Matković, Željko Ivanković)
20h, Centar Pavarotti, Mostar
Predstavljanje gostiju: Lejla Kalamujić (BiH), Marin Ljubičić (BiH); Barbara Pogačnik (Slovenija); Darko Šeparović (Hrvatska), Bojan Todorović (Srbija), Ivana Vujović (Crna Gora)
Moderator: Mirko Božić
Koncert:
21h. Keegan Mc Inroe (SAD)
22h, Jesters Play (MO)

25.9.2016.
11h, Ćorovića kuća, posjet
12h, HD HS Kosača, Mostar
Završna matineja sa gostima
Zatvaranje festivala



<- Natrag na Novosti