10.02.2017.

Izložba "Nova namjena starih industrijskih građevina"

Izložba "Nova namjena starih industrijskih građevina", autora Axela Föhla bit će otvorena 16. veljače 2017., u 19 sati.

Izložba je realizirana uz pomoć Njemačke ambasade u BiH, Fondacije Kulturno naslijeđe bez granica u Bosni i Hercegovini (FoundationCulturalHeritagewithoutBorders – CHwB) i Historijskog muzeja Bosne i Hercegovine.

Izložba je djelo radne grupe za zaštitu industrijskog naslijeđa Udruženja za zaštitu spomenika Savezne Republike Njemačke, čiji je Föhl dugogodišnji saradnik. Ova izložba donosi presjek četrdeset godina bavljenja zaštitom industrijskog naslijeđa kroz primjere uspješno izvedenih prenamjena industrijskih građevina u ovoj državi. 

Na izložbi su dati primjeri u rasponu od prenamjene tvornica i električnih centrala do mostova i vodotornjeva koji su, zahvaljujući ozbiljnom pristupu i suradnji između investitora, projektanata i konzervatora od zapuštenih, neperspektivnih građevina postali kulturni spomenici od najvećeg značaja.

Izložba je povod da se i u Bosni i Hercegovini pokrene pitanje odnosa prema bogatom industrijskom naslijeđu koje imamo, te, kroz ove uspješne primjere podstaknu pozitivne promjene u tom odnosu.

Gostovanje Izložbe u Mostaru omogućili su: Centar za arhitekturu, dijalog i umjetnost ADA Mostar, Udruženje za afirmaciju arhitekture, kulture prostora i vizualnih umjetnosti „FORA“ , Hrvatski dom Herceg Stjepan Kosača i Asocijacija Arhitekata u Bosni i Hercegovini.

Izložba će ostati otvorena do 25. veljače.



<- Natrag na Novosti