03.04.2017.

Održan 1. Festival kave, čokolade i delicija

Svečano otvaranje 1. Festivala kave, čokolade i delicija održano je u Hrvatskom domu Herceg Stjepana Kosače u Mostaru.

Na Festivalu koji se održao prvoga i drugoga travnja predstavljeno niz događaja: U suradnji s Franckom, poznati barist Zoran Trkulja pripremao je koktele na bazi kave i čokolade, koji su se mogli probati; predstavila se gastroblogerica i strastvena kuharica Gabrielu Ključe kroz "Priču o uspjehu" i ugodno druženje; također, posjetitelji su upoznali Dragana Topalovića, profesionalnog čokolatijera, osobu koja se krije iza imena "Čokolada Mostar", koji već dugi niz godina proizvodi autohtonu hercegovački čokoladu; Marinko Biškić, splitski čokolatijer koji stoji iza branda "Nadalina", čija je čokolada donedavno bila u Guinnessovoj knjizi rekorda kao najveća čokolada na svijetu, ispričali su svoju priču "Od zrna kakaa do čokolade"; Martin Frljić, akademski slikar izrađivao umjetnička djela od kave i čokolade (mozaik, akvarel te skulpturu)... 

Na jednom mjestu okupili su se ponajbolji slastičari, baristi, kuhari iz Bosne i Hercegovine ali i regije.

Na Festivalu se moglo degustirati ali i kupiti čokoladni specijaliteti, praline, domaće delicije, cup cake-ove, pop cake-ove, macaroonse ali i baklave, te uživati u espresso kavama vodećih proizvođača i pržionica kave, naučiti ukrašavati kolače i izrađivati slatke delicije koje krase vodeće gastronomske jelovnike i stranice gastro časopisa. Za djecu je bio pripremljen i poseban program.

Organizatorica prvog Festivala čokolade kave i delicija Dea Leko kazala je da je ideja bila na jednom mjesto okupiti sve proizvođače kave čokolade i delicija te da se mogu prezentirati i približiti krajnjim korisnicima.

Organizirana je prodaja humanitarne dvometarske torte koju su izradili slastičari Hotela Bevanda. Organizatori će prikupljena sredstva donirati za Dom Dompes  - kuću kruha i duha, gdje je započela izgradnja studerntskog doma za studente slabijeg imovinskog stanja, pučke kuhinje za beskućnike te Centra za dijalog.

Festival je održan pod posebnim pokroviteljstvom Vlade Hercegovačko-neretvanske županije te Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine.



<- Natrag na Novosti