08.04.2017.

Svečano obilježena 25. obljetnica utemeljena HVO-a

25. obljetnica utemeljenja HVO-a u organizaciji HNS BiH i odjela za branitelje HVO-a i Domovinski rat pod pokroviteljstvom člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića obilježena je danas u Mostaru.

Nakon svete mise za poginule i umrle branitelje u katedrali Marije Majke Crkve uslijedio je mimohod s ratnim zastavama te polaganje vijenaca i paljenje svijeća ispred spomenika na Rondou. Poslije toga održana je svečana akademija u HD Herceg Stjepan Kosača.

Izložba ratnih fotografija HVO-a "Domovini vjerni"

U povodu 25. godišnjice osnutka HVO-a, sinoć je otvorena izložba ratnih fotografija HVO-a "Domovini vjerni".

"Cilj nam je bio napraviti tematsku cjelinu od početka Domovinskog rata u BiH pa do njegova završetka u prosincu 1995. Priredili smo 56 panoa sa sto fotografija iz svih dijelova BiH" kazao je povjesničar Hrvoje Mandić, jedan od autora izložbe.

Po njegovim riječima, bio je veliki izazov pronaći i selektirati fotografije koje u velikom dijelu dolaze iz privatnih zbirki, a od velike koristi bio je arhiv Prve pješačke gardijske pukovnije Oružanih snaga BiH sa sjedištem u Mostaru, bez čijih materijala, kako je kazao Mandić, ne bi bilo moguće organizirati izložbu.

Istaknuo je kako je Hrvatski dokumentacijski centar Domovinskog rata u BiH utemeljen 2013. godine, a do tada se nitko nije sustavno bavio prikupljanje i čuvanjem dokumentacije iz Domovinskog rata.

"Gotovo 20 godina nakon završetka rata nitko se nije sustavno bavio pitanjem uloge Hrvata u Domovinskom ratu u BiH i Hrvatski dokumentacijski centar upravo je osnovan s tim ciljem. Ovom bih prilikom pozvao sve pripadnik HVO, časnike i zapovjednike, da nam dostave sve materijale koje imaju, a mi ćemo ih digitalizirati i vratiti" kazao je Mandić.

Ravnatelj Hrvatskog dokumentacijskog centra Domovinskog rata u BiH Željko Raguž kazao je kako su na izložbi prikazani ljudi koji su se 90-ih godina prošlog stoljeća odgovorno postavili pred izazovima vremena te su na svojim plećima iznijeli breme rata.

Predsjednik Glavnog vijeća Hrvatske zajednice Herceg-Bosne Vladimir Šoljić, koji je izložbu proglasio otvorenom, kazao je kako svaki Hrvat u BiH mora biti zahvalan pripadnicima HVO-a.

"Da nije bilo HVO-a mi večeras ne bi ni bili ovdje, a naši sunarodnjaci bili bi rasuti širom svijeta od Europe do Novog Zelanda i Australije" istaknuo je Šoljić.

Koncert Klape 'Sveti Juraj' Hrvatske ratne mornarice 

U sklopu obilježavanja 25. obljetnice HVO-a u velikoj dvorani Kosače održan je koncert Klape "Sveti Juraj" Hrvatske ratne mornarice.

Klapa "Sveti Juraj" Hrvatske ratne mornarice osnovana je 2001. godine na poticaj Vojnog ordinarijata, a danas djeluje u sklopu Orkestra Oružanih snaga Republike Hrvatske i prvenstveno je obilježava koncertna aktivnost i angažiranost na brojnim protokolarnim zadaćama MORH-a, državnih institucija Republike Hrvatske, kulturnih manifestacija Katoličke crkve u Hrvata i braniteljskih udruga. 

 



<- Natrag na Novosti