21.04.2017.

Otvorena izložba “Orijenta(liza)cija” slikara Matka Vekića

U okviru Mostarskog proljeća u četvrtak 20. travnja, u obje galerijske dvorane otvorena je izložba pod nazivom “Orijenta(liza)cija”, akademskog slikara iz Zagreba Matka Vekića.

Prisutne je, kao domaćin, pozdravio ravnatelj Kosače Danijel Vidović, dok je ravnatelj Hrvatskog narodnog kazališta Mostar Ivan Vukoja upriličio kratko izlaganje o radovima Matka Vekića, te o samom autoru izložbe.

“Orijenta(liza)cija” je novi ciklus od pedesetak slika ovoga umjetnika, a čine ga dvije tematske cjeline - Džihad i Maska slike božje. iako naizgled nemaju zajednički nazivnik, povezuje ih umjetnikov slikarski izraz budući da paralelno nastaju, prožimaju se i razvijaju. Njegove slike često doživljavamo kao eseje ili bilješke pisca o zadanoj temi. Upravo stoga je motivski i tematski iznimno raznolik...Igra riječju “ORIJENTAlizaCIJA”, u kontekstu izloženih radova, kao traženje pravca, orijentacije, smisla, otvara nam višeslojnu premetaljku koju umjetnik prepušta nama samima na odgonetavanje i odgovor, naravno vođeni njegovim mislima i slikanim esejima, piše u katalogu Miroslav Gašparović, autor i kustos izložbe, ravnatelj Muzeja za umjetnost i obrt i ujedno suorganizatora izložbe.

“Orijent je pojam koji označava najdublju točku u ljudskom biću. Svatko posjeduje svoj početak, svoj Orijent, i bez obzira na to koliko je čovjek danas udaljen od te točke vlastitoga početka, može s njom uspostaviti odnos. Taj se odnos uspostavlja u posebnim prilikama, u prilikama kontemplacije i mira. Naravno, naslov izložbe je igra riječi. Nisam mislio na civilizaciju današnjega Orijenta, nego upravo na taj Orijent, pravi Orijent koji miruje u nama”, kazao je Matko Vekić.

Matko Vekić je rođen 1970. godine u Zagrebu. Diplomirao je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1995. godine. Od tada je priredio više od 40 samostalnih izložbi. Od 1999. do 2003. honorarno predavao slikarstvo u statusu asistenta, zatim docenta na ALU u Širokom Brijegu.

Izložba je dio programa festivala Mostarsko proljeće - Dani Matice hrvatske Mostar 2017. i ostaje otvorena do 11. svibnja.



<- Natrag na Novosti