13.06.2017.

Izložba slikarice Nine Acković nakon 17 godina pred mostarskom publikom

Otvorenje izložbe novog ciklusa #myfavoritegame# orginalne umjetnice Nine Acković, bit će upriličeno u petak 23. lipnja, u Galeriji kraljice Katarine, u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače s početkom u 20 sati.

„Posljednji ciklus od dvadeset slika, #myfavoritegame#, je nastao u relativno kratkom periodu od 3-4 mjeseca, tijekom prošle zime. Tematski, tretira uglavnom figuru, čovjeka, moju vječitu opsesiju. Ciklus je nastao iz neke moje “igre”, puno sam kolažirala, kombinirala, spajala (nespojivo)… Neke sam dijelove islikala gotovo hiperrealistično, pa se gledatelju može na prvi pogled učiniti da se radi o nalijepljenom papiru ili tkanini na platnu, dok sam neke dijelove ostavljala nedovršenim, neislikanim, mogla bih reći, u nagovještaju. Nisam inzistirala na opisivanju. Kombinacija dezena i ljudske figure na slici je samo igra. Jedna dopadljiva vizualna poruka sa suzdržanom emocijom“, ističe Acković.

Nadahnuće umjetnica nalazi u svakodnevnom životu, u stvarima koje je okružuju, provociraju… u novim medijima, vizualnim slikama, u današnjoj brzoj i površnoj komunikaciji, u modi s kojom se uvijek igra, spaja forme i boje…

„Moje nadahnuće je oduvijek bol, stvarnost i potreba da radim“, otkriva Acković.

Svih 18 slika rađeno je u tehnici ulja i akrilika na platnu, ponegdje se pojavljuje crtež flomasterom.

„Ova izložba mi puno znači, pošto je prošlo 17 godina od mog posljednjeg predstavljanja mostarskoj publici, pa mi je zato jako bitno da imam dobre suradnike, prijateljsku atmosferu, finu energiju… I zaista je tako“, kazala je Nina Acković.

Na izložbi će o slikama govoriti pjesnik i teoretičar umjetnosti  Drago Čingel, autor teksta u katalogu, Dalibor Nikolić i Alma Fazil Obad koja će pročitati poeziju po svom izboru.

Izložba je nastala u suradnji s HD HSK, direktorom Danijelom Vidovićem, pokrovitelj je Grad Mostar, te u suradnji sa Željkom Korenom, koji  je radio na grafičkoj pripremi kataloga i plakata, Ingom Dragoje Mikulić, Ladom Maglajlić, Sanjom Majić (“asistentica”), Stoletom Lasićem, fotografija…  

“Koncept kojeg Nina Acković zastupa u novom ciklusu gotovo minimal-Arta istovremeno je i govor duše i stanje intelekta. Njena je figurativnost u imaginaciji apstraktnog koje se izdvaja iznad lirskog bića i tvori kognitivnu vezu sa klasičnim prostornim vizurama. Rekao bih: nečeg je drukčije surealnog u poruci ovih vizualnosti. U trodimenzionalnom vremenu, prostor i površina  čine konstrukciju i gotovo totalno odsustvo kolorita samo pojačava naznačenu tjelesnost“, napisao je teoretičar umjetnosti Drago Čingel u povodu novog ciklusa slika Nine Acković.

Izložba je otvorena do 28. srpnja 2017.<- Natrag na Novosti