26.06.2017.

Otvorena izložba slikarice Nine Acković

Poznata mostarska umjetnica Nina Acković, nakon 17 godina u petak, 23. lipnja 2017. godine,  se svojim djelima predstavila rodnom Mostaru, te oduševila brojnu publiku.

Izložba novog ciklusa #myfavoritegame# orginalne umjetnice Nine Acković, svečano je otvorena u Galeriji kraljice Katarine, u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače.

„Posljednji ciklus od dvadeset slika, #myfavoritegame#, je nastao u relativno kratkom periodu od 3-4 mjeseca, tijekom prošle zime. Tematski, tretira uglavnom figuru, čovjeka, moju vječitu opsesiju. Ciklus je nastao iz neke moje “igre”, puno sam kolažirala, kombinirala, spajala (nespojivo)… Neke sam dijelove islikala gotovo hiperrealistično, pa se gledatelju može na prvi pogled učiniti da se radi o nalijepljenom papiru ili tkanini na platnu, dok sam neke dijelove ostavljala nedovršenim, neislikanim, mogla bih reći, u nagovještaju. Nisam inzistirala na opisivanju. Kombinacija dezena i ljudske figure na slici je samo igra. Jedna dopadljiva vizualna poruka sa suzdržanom emocijom“, ističe Acković.

Nadahnuće umjetnica nalazi u svakodnevnom životu, u stvarima koje je okružuju, provociraju… u novim medijima, vizualnim slikama, u današnjoj brzoj i površnoj komunikaciji, u modi s kojom se uvijek igra, spaja forme i boje…

„Moje nadahnuće je oduvijek bol, stvarnost i potreba da radim“, otkriva Acković.

Svih 18 slika rađeno je u tehnici ulja i akrilika na platnu, ponegdje se pojavljuje crtež flomasterom.

„Ova izložba mi puno znači, pošto je prošlo 17 godina od mog posljednjeg predstavljanja mostarskoj publici, pa mi je zato jako bitno da imam dobre suradnike, prijateljsku atmosferu, finu energiju… I zaista je tako“, kazala je Nina Acković.

Na izložbi su o slikama govorili pjesnik i teoretičar umjetnosti  Drago Čingel, autor teksta u katalogu, Dalibor Nikolić i Alma Fazil Obad koja je pročitati i progodnu poeziju.

Izložba je nastala u suradnji s HD HSK, ravnateljem Danijelom Vidovićem, pokrovitelj je Grad Mostar, te u suradnji sa Željkom Korenom, koji  je radio na grafičkoj pripremi kataloga i plakata, Ingom Dragoje Mikulić, Ladom Maglajlić, Sanjom Majić (“asistentica”), Stojanom- Stletom Lasićem, fotografija… 
 
“Koncept kojeg Nina Acković zastupa u novom ciklusu gotovo minimal-Arta istovremeno je i govor duše i stanje intelekta. Njena je figurativnost u imaginaciji apstraktnog koje se izdvaja iznad lirskog bića i tvori kognitivnu vezu sa klasičnim prostornim vizurama. Rekao bih: nečeg je drukčije surealnog u poruci ovih vizualnosti. U trodimenzionalnom vremenu, prostor i površina  čine konstrukciju i gotovo totalno odsustvo kolorita samo pojačava naznačenu tjelesnost“, napisao je teoretičar umjetnosti Drago Čingel u povodu novog ciklusa slika Nine Acković.

Izložba je u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače, otvorena do 28. srpnja 2017.



<- Natrag na Novosti