30.06.2017.

​Predstavljena fotomonografija Mostar iza kulisa

Sinoć je u Maloj dvorani Hrvatskog doma Herceg Stjepan, Kosača , pred brojnim auditorijem predstavljena monografija Mostar iza kulisa, autorskog dvojca Ivan Kelava (fotografija) i Mirko Božić (tekstovi) u izdanju HD hercega Stjepana Kosače.

Mostar iza kulisa je monografija koja kroz 62 fotografije u knjizi i jednu na naslovnici govori o Mostaru u kojem živimo i to kroz fotografski objektiv fotografa Ivana Kelave i riječi pisca Mirka Božića. Ovom dvojezičnom, hrvatsko-engleskom publikacijom na vidjelo je izašao jedan potpuno novi grad, koji djelomično gubi svoje nekadašnje lice a koje je u ovoj knjizi konzervirano, što je čini izvanrednim svjedokom vremena i prostora u kojem je nastala. 

Lokacije u knjizi su numerirane i posložene abecednim redom njihovih naziva dok je na zadnjoj strani knjige napravljena mapa grada na kojoj su upisani brojevi odnosno pozicije određenih lokacija. Takva opcija otvorena je za istražitelje ili one koji žele upoznati grad kroz ovu knjigu. Iako su fotografije crno-bijele, nisu nimalo oskudne u naraciji jer se bogati kadrovi uhvaćenih prostora nalaze na licima i pokretima ljudi i arhitekturi. O Mostaru je publicirano još nekoliko monografija, manjih ili većih opsega, no ova je posebna jer ne samo što nam pokazuje ono najupečatljivije i reprezentativno što ovaj grad ima u sebi nego ulazi i u slojeve ispod one turističke i povijesne atraktivnosti i privida.

O procesu od začetka same ideje projekta do njegove realizacije govorili su u ime izdavača Danijel Vidović, urednica Danijela Ucović, autori Mirko S. Božić i Ivan Kelava. Čitav događaj glazbeno je obogatio Matej Vrebac. 


Ova bogata i zanimljiva knjiga o Mostaru, koja je pobudila interesiranje javnosti, može se kupiti u Galeriji Rondo u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače, a uskoro će biti dostupna i u knjižarama te putem on-line narudžbi.

 



<- Natrag na Novosti