23.09.2014.

Otvorena retrospektivna izložba galerije Martino

Predsjednik Čović otvorio Retrospektivnu izložbu galerije Martino

Mostar, 22. rujna 2014. godine: - Kada bi malo bolje upoznali dušu Mostaraca i Hercegovaca, a treba malo dublje zagrebati po ovoj zemlji, pa ćete slojevito doći, ne stotinu, već tisuću godina povijesti ovog kraja, i tek tada možete dobiti stvarni dojam što je Mostar, što je Hercegovina

„Dobrodošli u ovaj hram umjetnosti, želim na poseban način čestitati obitelji Martinac, galeriji Martino za ovih petnaest godina djelovanja, naravno i Danijelu kad je u pitanju naš dom herceg Stjepan Kosača, da nam bude uistinu mjesto okupljanja dragih ljudi, ljudi čista srca, jer duboko vjerujem koliko god prolazili teška iskušenja, ekonomska, socijalna i svaka druga, umjetnost je, nešto što nas samo može povezati“, rekao je predsjednik HDZ-a BiH, HNS-a BiH i kandidat za hrvatskog člana Predsjedništva BiH, dr. sc. Dragan Čović na otvorenju Retrospektivne izložbe, povodom 15 godina rada galerije „Martino“ galeriji Kraljice Katarine u Mostaru.
Kulturnom događaju godine u gradu na Neretvi nazočili su i predsjedatelj Vijeća ministara BiH i član Predsjedništva HDZ-a BiH, Vjekoslav Bevanda, zastupnik u Zastupničkom domu PS BiH i član Predsjedništva HDZ BiH, Dragan Vrankić, ministar u Vijeću ministara, Bariša Čolak, gradonačelnik Mostara, Ljubo Bešlić, ministar u Vladi HNŽ-a Slađan Bevanda,te mnogi drugi istaknuti članovi HDZ-a i HNS-a BiH.

„Večeras svaku riječ koju bi ja kazao bojim se da nebi bila prenaglašena ili preosobna, bojim se da ja i Branimir nismo često ni razumjeli onda kad smo nekad na ovom mjestu radili neke zajedničke aktivnosti, ali on je obilježio kroz ovih 15. godina ovaj grad i našu Hercegovinu.

Ja previše volim svoj grad, svoj Mostar, kao i većina vas, zbog toga nekad možda i ljubomorno svojatam ovaj grad za sebe, ali kad vidimo ovo bogatstvo koje je Branimir pripremio danas za nas u kojem ćemo moći uživati idućih tjedan dana uistinu s ponosom možemo kazati kroz sve ono što smo predstavili u velikom broju knjiga koje je Branimir napravio zajedno sa drugim autorima, svjedočimo našoj kulturnoj baštini, kako ovoj materijalnoj tako onoj nematerijalnoj, na što apsolutno moramo biti ponosni“, dodao je predsjednik Čović.

„Počesto smo mi ljubomorni, pa ne razumijemo kad netko tko dođe izvana na brzinu, jer je takav stil života, ta brzina kojom se krećemo, pa pokuša na brzinu donijet sud o Mostaru i Hercegovini. Siguran sam, kada bi malo bolje upoznali dušu Mostaraca i Hercegovaca, a treba malo dublje zagrebati po ovoj zemlji, pa ćete slojevito doći ne stotinu, već tisuću godina povjesti ovog kraja i tek tada možete dobiti stvarni dojam što je Mostar što je Hercegovina, pa ćete tada drugačije moći odlučivati i rasuđivati o nama.

Ja sam siguran da su nam u ovih sedam dana Brana i njegove kolege pripremile jedan poseban, ne samo umjetnički, kulturni, nego i društveni događaj i da ćete u njemu uživati, a meni je ostalo kao pokrovitelju na kraju samo da proglasim ovu izložbu otvorenom, a svima onima koji će u ovih tjedan dana doći u ovaj hram, na ovu posebnu izložbu, da uistinu uživaju.

Branimiru želim još puno uspjeha, njegovoj obitelji da ga podržava i da imamo još puno i umjetničkih aktivnosti ovdje, kulturnih događanja, te mnogo uspješnih knjiga koje će svjedočiti o povjesti ovoga kraja na način kako samo to Brana zna raditi“, zaključio je predsjednik Čović na otvaranju Retrospektivne izložbe.

U uvodnom dijelu, prije otvorenja izložbe, nazočnima su se obratili, Danijel Vidović, direktor HD hercega Stjepana Kosače, Florijan Mićković, akademski slikar, dr. Željko Šuman, Šemsudin Zlatko Serdarević i autor izložbe Branimir Martinac.

Za dobru atmosferu na izložbi pobrinula se ženska klapa Drača iz Mostara uz glasovirsku pratnju prof. Marijane Pavlović.



<- Natrag na Novosti