28.09.2017.

Predstavljanje monografije prof. dr. sc. Miroslava Tuđmana "Druga strana rubikona"

Predstavljanje monografije autora prof. dr. sc. Miroslava Tuđmana 'Druga strana Rubikona - Politička strategija Alije Izetbegovića', upriličit će se, 2. listopada, u Galeriji kraljice Katarine Kosače, u Mostaru s početkom u 19 sati.

Uvodničar programa je dr. sc. Božo Ljubić, a predstavljači su ravnatelj Hrvatskog dokumentacijskog centra Domovinskog rata u BiH Željko Raguž, dr. sc. Ivo Lucić, urednica Anita Šikić i prof. dr. sc. Miroslav Tuđman.

Knjigu hrvatskog saborskoga zastupnika Miroslava Tuđmana "Druga strana Rubikona – Politička strategija Alije Izetbegovića" objavila je Hrvatska sveučilišna naklada.

Tuđman u proslovu ističe da knjiga analizira motive i vrijednosti na kojima se temelji politička filozofija Alije Izetbegovića, prikazuje strateške ciljeve kojima je težio te raščlanjuje odluke i uporabu vojne sile kojima je izigravao međunarodne mirovne planove.

Napominje kako njegova knjiga može pomoći razumijevanju političke povijesti ratnih zbivanja, a posebno muslimansko-hrvatskog sukoba i ponašanja ključnih čimbenika u tom sukobu do Washingtonskih sporazuma.

Knjiga se, naglašava Tuđman, posebno bavi motivima koji su doveli do muslimansko-hrvatskog sukoba i ciljevima koje je muslimanska politika namjeravala ostvariti ulazeći u sukob s HVO-om, kako bi demontirala političku strukturu HVO-a, odnosno ukinula Hrvatsku zajednicu Herceg Bosnu.

Tuđman napominje da knjiga nudi građu za razumijevanje povijesnih prilika, odluka i događaja koji su oblikovali današnju BiH.

Knjiga "Druga strana Rubikona – Politička strategija Alije Izetbegovića" (443 str.) podijeljena je na pet dijelova – ishodišta i odrednice unitarne strategije Alije Izetbegovića, preuzimanje središnjih državnih institucija, na drugoj strani Rubikona, rat za teritorije će se nastaviti i državni suverenitet perfidnoga građanstva.Miroslav Tuđman (1946.) je istraživač u području informacijskih znanosti i nacionalne sigurnosti. Objavio je više knjiga, među kojima i knjige "Informacijsko ratište i informacijska znanost", "Programiranje istine" te "Programirane hereze i hrvatski otpori".



<- Natrag na Novosti