03.10.2017.

Održana tiskovna konferencija povodom premijere "Smeće" Ive Krešića

''Gledamo tog lika, smijemo mu se iako ne bi voljeli da nam je susjed. Njegov lik je jedan od onih likova za koje u crnoj kronici čitamo 'bio je tako miran, tih, ne bi ni muhu zgazio', a on je glavna zvijezda crne kronike", istakao je na press konferenciji za medije redatelj Marko Kovač.

Hrvatski dom herceg Stjepan Kosača iz Mostara i Mali teatar iz Mostara upustili su se u koprodukcijsku priču sa kazalištem u Močvari iz Zagreba te će, nakon uspješne premijere u Zagrebu, premijerno uprizoriti monodramu nagrađivanog autora Ive Krešića "Smeće",  3. listopada, na sceni velike dvorane Hrvatskog dome hercega Stjepana Kosače, s početkom u 20 sati.

Specifičnost predstave je da se uz glumca/autora pojavljuju i njegovi psi Flija i Koko u sporednim ulogama.
Tekst je inspiriran stvarnim događajem. Ne preporučuje se mladima ispod 16 godina.

-Smeće je redovito završavalo ispred ulaza gdje živim, vjerujem da nisam jedini kome se to događa. I dan danas jednom tjedno zateknem kesu ili dvije ispred ulaza. Obično su žute kese, ali bude i bijelih. Ovim putem molim osobu koja to radi, ako čita ove retke, da prestane, jer to se ne radi ljudima. Ostalo napisano u tekstu je puka mašta, što bi bilo kad bi bilo, igra i zabava. Ugodnu večer vam želim i što manje smeća.”  kazao je autor/glumac predstave Ivo Krešić.

Glume: Ivo Krešić, Flija. Kostim i scena: Davor Prah. Režija: Mario Kovač.                                    Glazba za predstavu: Marko Jakovljević.

''U predstavu su se polako su se uključivali i Davor Prah kao scenograf i kostimograf, koji nam je pomogao da što jednostavnije i preciznije izvučemo iz lika ono što smo htjeli ;Marko Jakovljević, koji nam je slao sate i sate glazbe, po nekim našim uglavnom apstraktnim opisima, ali to je jako dobro odabrao, i na kraju se uključio Igor Mihovilović koji nam je dizajnirao plakat i uspio je pogoditi neku neurozu lika', objasnio  je Kovač. 

'Lik koji je Ivo zapisao, a nema nikakvih dodirnih točaka s njim, je jedna tragedija na antičkoj razini, jer taj lik kojeg Ivo igra je osoba kojeg je društvo učinilo monstrumom, u rangu Fedre… Prepoznao sam taj neki osnovni moment. Poslije smo se lako dogovorili'', kaže Kovač.

Istaknuo je da ovu predstavu treba pogledati i zato što pokušava kazalište vratiti korijenima. ''Predstava kazalište pokušava vratiti korijenima kao jednom komunalnom problemu, kad je već smeće u naslovu, ova predstava govori i o fizičkom smeću koje smo ostavljali pred vratima svojih susjeda. Govori i o mentalnom smeću koje se godinama nije recikliralo i čistilo i onda smo dozvolili da se u svima nama nakupi Predstava je pokušaj da se kroz neku crnohumornu sliku suočimo s demonima koji se nalaze u svima nama'', objašnjava Kovač.

Otvaranje rana i dijalog Objašnjavajući psihologiju lika, Kovač je rekao kako su se gotovo svi poželjeli 'riješiti'onoga tko mu smeta, a velika većina normalnih ljudi to je očistila iz svog uma, dok ova predstava govori o čovjeku koji je izgubio samokontrolu. ''Iako mi fizički ne vidimo nikakvo nasilje na pozornici ono što iz njega izlazi je gusti mrak, to je demon s kojim se treba suočiti. Predstava je napravila prvi korak u sučeljavanju sa može se reći fobijama i strahovima. Nadam se da će predstava biti stepenica za sučeljavanje s fobijom od susjeda, ljudi, nepoznatog u ljudima, drugačijeg u ljudima... Ne mislim da ćemo kod nekoga donijeti momentalnu promjenu, ali predstavom otvaramo pitanja čak i rane, te na taj način pokušavamo napraviti dijalog'', kaže Kovač, dodajući kako se s ovom predstavom i ovim liku mogu svi poistovjetiti. ''Danas su motivi i opravdanja i lažne izlike za terorizam jedni bogovi, a prije tisuću godina bili su drugi, još tisuću prije toga ubijalo se zbognekih drugih božanstava, a za tisuću godina ubojstva i terori će se možda opravdavati u ime Paskala, Linuksa, Microsofta i nekih drugih božanstava koji su danas u začecima'', priča Kovač, pojašnjavajući kako su u predstavi izbjegli toponime, i imena, jer su pisali priču o mržnji koja metastazira u čovjeku, a iz koje Ivo izvlači crni mračni i opori humor. 



<- Natrag na Novosti