30.11.2017.

Premijerno prikazan dokumentarni film "Maribor"

Premijera filma "Maribor - najveće stratište Hrvata" autora Romana Leljaka premijerno je prikazana u srijedu navečer u velikoj dvorani Hrvatskoga doma Herceg Stjepana Kosača.

Prije premijere filma minutom šutnje odana je počast tragično preminulom bivšem načelniku Glavnog stožera HVO-a generalu Slobodanu Praljku, a na Trgu hrvatskih velikana upaljene su svijeće. 

U programu premijere filma sudjelovali su slovenski autor filma Roman Leljak, hrvatski general i političar Željko Glasnović te don Ante Jelić, predsjednik Hrvatskoga katoličkoga dobrotvornog društva.

U svom obraćanju don Ante Jelić kazao je da je stradanje Hrvata u Drugom svjetskom ratu nešto što se ne smije zaboraviti. 

"Što je Bleiburg? Bleiburg je nešto što se ne smije nikada zaboraviti, nego se uvijek o tome mora govoriti i pričati. Puno je stradalo ljudi tamo, i mladih i starijih, i žena i muškaraca i djece, također i vojnika i onih koji nisu bili vojnici. I to stradali su zato što su se borili za svoj narod, za svoju zemlju", istaknuo je u svom govoru don Jelić.

Hrvatski general i zastupnik u Saboru Republike Hrvatske Željko Glasnović kazao je da ima jedna "zlatna nit" koja povezuje sve Hrvate kroz povijest. 

"To je prkos, ustrajnost, ponos... i sve to je utjelovio general Praljak, moj zapovjednik i prijatelj", naglasio je Glasnović.

Slovenski publicist i autor filma Roman Leljak rekao je kako je posebnost njegovog novog filma i knjige "Maribor - najveće stratište Hrvata" u tome što su napravljeni samo na temelju arhivske građe koja je dobivena u vojnom arhivu u Beogradu.



<- Natrag na Novosti