17.10.2014.

Kosačin Tjedan kulture o kiču, campu i nacionalizmu u umjetnosti.

MOSTAR, 16. listopada 2014. godine U nastavku Tjedna kulture u Kosači u četvrtak, 16. listopada 2014. godine održana su znanstvena predavanja povjesničarke umjetnosti Danijele Ucović koja je govorila o temi Kič i Camp i politologa Dražena Barbarića koji je govorio o – Nacionalizmu u umjetnosti.
-Kič je nemoguće zaobići u modernom društvu jer je izravan proizvod popularne kulture. Globalizacijom i masovnom proizvodnjom, on u 21. stoljeću ima uzlaznu putanju; gotovo da nema oblasti društvenog djelovanja u kojoj nije nazočan.Njegov demokratični i oslobađajući stil čini i njega samog razumljivim, a samim tim, nažalost, istaknula je Ucovićeva, i opravdanim.
-Danas je Camp kao i kič na svakom koraku: ironija je posvuda (najviše u akademskim ili intelektualnim krugovima), a ona je moćno oružje kiritike, ali i način izbjegavanja izbora. Stvaraju ga klasne razlike, naglo i nepravedno bogaćenje pojedinaca na leđima i krvi drugih, odlasci u kavane kao lifestyle, alkohol, zabrinjavajući sociološki fenomeni među mladeži; danas je Camp kada Madonna odjene majicu na kojoj piše Britney Spears ili kada Anđa Marić nosi majicu na kojoj piše Severina. Ljudi na tv sceni koji se mogu smatrati Campom: Madonna, Kylie Minog, Cher, Jim Carrey, Dennis Rodman,Tajči, Josipa Lisac, Lollobrigida i Bebi Dol, istaknula je, uz ostalo, u svom predavanju povjesničarka umjetnosti Danijela Ucović.
-Svaka ideologija želi se utemeljiti u racionalnoj dimenziji ljudske proizvodnje, a nacionalizam ima šizofreni karakter, prikazuju ga kao Boga Janusa s dva lica, može biti svakav jer se okreće prema duhu epohe, naglasio je,uz ostalo u svom predavanju politolog Dražen Barbarić.
Sponzori kulturnih sadržaja Tjedna kulture u Kosači koji je ovoga tjedna Mostarcima ponudio bogate i kvalitetne sadržaje  su: Unis Telekom i Fortuna Tours.



<- Natrag na Novosti