23.01.2018.

Predstavljena knjiga o vukovarskoj ratnoj bolnici autora Ive Lučića

Knjiga "Vukovarska bolnica svjetionik u povijesnim olujama hrvatskog istoka", autora dr. Ive Lučića, koju su zajedno izdali Hrvatska liječnička komora (HLK) i Hrvatski institut za povijest, predstavljena je 22. siječnja u Mostaru.

Riječ je o historiografskom djelu koje, uz prikaz političkog i kulturološkog konteksta raspada Jugoslavije i agresije na Hrvatsku, donosi cjelovit prikaz rada vukovarske bolnice u ratnim uvjetima, pregled zbivanja nakon pada Vukovara te sudbinu njezinih zaposlenika, zdravstvenih djelatnika i ranjenika, branitelja i civila.

U knjizi se, među ostalim, navode i podaci da je tijekom napada srpskih paravojnih postrojba i Jugoslavenske vojske na grad Vukovar liječničku pomoć dobilo oko 3400 osoba, a kirurški je obrađeno između 2500 i 2900 ranjenih, no da nisu svi primani u bolnicu već su nakon intervencije poslani kući ili se vraćali u postrojbe odnosno na položaje. Više od 80 posto ozljeda nastalo je djelovanjem eksplozivnih sredstava, a većina smrtno stradalih bili su civili.

"Ono što su liječnici napravili u Vukovaru 1991. liječeći sve pacijente, čak i neprijateljske vojnike, nešto je rijetko viđeno i na to možemo biti ponosni. Htio sam ovom knjigom ispričati tu nedovoljno poznatu priču jer dosta znamo o borbama za Vukovar i obrani grada ali priča o liječnicima herojima ostala je nekako u sjeni", rekao je dr. Lučić.

"Vukovarska bolnica bila je srce Vukovara i središte obrane, svjetionik i orijentir onima koji su tražili pomoć, ali i onima koji su u bolnicu dolazili po informacije, hranu", naglasio je.

Govoreći o knjizi, doc.dr.sc. Nino Raspudić je kazao kako knjiga govori o temi za koju se već čini da je s jedne strane obrađena, "Vukovarskoj ratnoj bolnici", međutim, po njegovim riječima, nedostajalo je smještanje te priče u jedan širi povijesni koncept što je ova knjiga kao jedna opsežna monografija donijela.

Knjiga ulazi u genezu problema nacionalnog konflikta, daje jedan dobar pregled povijesti Vukovara i tog dijela Srijema kroz stoljeća, sve ono što se događalo za vrijeme rata i zločina počinjenih u Vukovaru, rada bolnice, evakupacije, zločina na Ovčari kao i suđenja koja već dijelom traju, istaknuto je na predstavljanju.

Nakon 18. studenoga 1991., kada je slomljena obrana grada Vukovara, iz pripadnici srpskih paravojnih postrojba i Jugoslavenske vojske iz bolnice su odveli najmanje 266 ranjenika, hrvatskih branitelja, civila i medicinskog osoblja, među kojima je 20. studenoga 1991. na poljoprivrednom dobru Ovčari, kod Vukovara, ubijeno njih 200 te pokopano u masovnu grobnicu, a sudbina ostalih još nije poznata.



<- Natrag na Novosti