01.02.2018.

Otvorenom izložvom obiježena 30. godišnjica smrti Nedeljka Gvozdenovića

Izložba zbirke umjetnina Nedeljka Gvozdenovića iz fundusa Galerije kraljice Katarine Kosača otvorena je u srijedu navečer, čime je obilježena 30. godišnjica smrti tog istaknutog umjetnika.

Gvozdenovićevu zbirku umjetnina čini 66 radova koje je 1980. godine ostavio svom rodnom Mostaru. Riječ je o djelima u različitim likovnim tehnikama, od ulja na platnu, ulja na šperploči do tempere, akvarela, crteža i to različitih motiva od pejzaža, mrtve prirode do interijera.

Govoreći o Gvozdenoviću, ravnatelj Kosače Danijel Vidović kazao je kako je riječ o jednom od najznačajnih slikara s ovih prostora koji se darivajući svoja djela, sjetio i svoga rodnog Mostara. Naglasio je kako se u današnjim vremenima dobro prisjetiti ljudi koji su, kako materijalno, tako i duhovno obogatili svoj grad te kako se na neki način trebamo svi zapitati koliko mi sami dajemo, svatko od nas ponaosob. 

Vidović je podsjetio kako se prije dvije godine krenulo s projektom stalnog postava, napomenuvši kako se u ljeto prošle godine Mostar na sličan prisjetio i mostarskog slikara Milivoja Uzelca koji je također posthumno ostavio svoja djela svome gradu Mostaru.

O izložbi je govorila i povjesničarka umjetnosti Dajana Šudić Karačić, kazavši kako se na Gvozdenovićevim radovima uočava stalna težnja ka ostvarenju ravnoteže u prostoru gdje u tom procesu ponekad glavnu ulogu pridaje boji, a ponekad predmetima koje smisleno raspoređuje kako bi ostvario balans cjelokupnog prikaza.

Istaknula je kako se u ovoj zbirci mogu pronaći i ona ostvarenja koja svjedoče o umjetnikovom istraživačkom pristupu u pojedinim radovima gdje pomnim promišljanjem i opreznim akcijama na platnu, prožimanjem horizontala i vertikala kontrastnih boja i naizgled nasumično postavljanih predmeta, postiže potpunu harmoniju i ravnotežu kompozicije slike.

 ''Upravo su takva djela, kojima Gvozdenović potvrđuje svoju izvrnost i kvalitetu tehničke izvedbe, doprinijela izrazitoj umjetničkoj vrijednosti ove zbirke'', kazala je Šudić Karačić.

Izložbu Nedeljka Gvozdenovića, koja će u Kosači biti otvorena do 24. veljače 2018. godine, organiziraju Hrvatski dom herceg Stjepan Kosača i Društvo povjesničara umjetnosti Hercegovine  uz potporu Grada Mostara.

Događaj su glazbeno uveličali braća Marko i Josip Palameta.  



<- Natrag na Novosti