14.03.2018.

Otvorena izložba "100 godina od završetka Prvog svjetskog rata"

Mostar je u utorak, 13.3.2018. godine u HD herceg Stjepan Kosača proslavio 100 godina od završetka Prvog svjetskog rata. Naime, radi se o izložbi u organizaciji udruge Werk i HD herceg Stjepan Kosača u pokroviteljstvu Grada Mostara.

Prikazana izložba je ustvari privatna kolekcija Manuela Martinovića, člana udruge Werk koja se inače bavi austrougarskim fortifikacijama u i oko Mostara. Radi se o građi vojnog karaktera iz razdoblja Austro-Ugarske Monarhije na prostoru Bosne i Hercegovine. Kroz određene primjere povijesnog oružuja, numizmatike, medaljarstva i ostale građe posjetitelji su imali priliku percipirati događaje koji su se odvijali u ratnom periodu od 1914.-1918. godine na našim prostorima.

Vlasnik ove kolekcije kazao je kako je do ovog događaja došlo kada su još prije četiri godine odlučili da u Mostaru prirede obilježavanje 100 godina od završetka Prvog svjetskog rata.

"Po meni, veći događaj od početka rata je upravo obilježavanje završetka rata i to je ono što treba slaviti" kazao je Manuel Martinović.

"Veliki rat je bio zadnji rat s elementima viteštva gdje se prema protivničkoj strani i zarobljenicima te civilima postupalo s poštovanjem. Predmete koje možete vidjeti su plod 30-godišnjeg skupljanja i proučavanja tog vremena.

Na zidovima možete vidjeti fotografije iz ratnih žurnala koje su se u to vrijeme čitale u vilama oko Rondoa", dodao je vlasnik ove krasne zbirke predmeta i fotografija iz razdoblja Prvog svjetskog rata.

Pozivamo vas na organiziran obilazak izložbe, a posebno na predavanje koje se održati predsjednik udruge Werk Manuel Martinović, u utorak 20. ožujka, s početkom u 19 sati u HD HS Kosači.

Teme na predavanju su: -Prvi svjetski rat općenito

-Balkanska bojišnica općenito

-Borbe u BiH, Srbiji, Crnoj gori i Hrvatskoj općenito

-Borbe u istočnoj Hercegovini

-Prva crta i borbe u rejonu Avtovca

-Borbe za deblokadu Bileće

-Borbe oko Kalinovika

-Uloge fortifikacija u borbama u Hercegovini

-Ratne prilike i dešavanja u Mostaru te pojačavanje fortifikacijskog prstena oko grada.



<- Natrag na Novosti