14.03.2018.

Otvorena izložba "100 godina od završetka Prvog svjetskog rata"

Mostar je u utorak, 13.3.2018. godine u HD herceg Stjepan Kosača proslavio 100 godina od završetka Prvog svjetskog rata. Naime, radi se o izložbi u organizaciji Udruženja Work i HD herceg Stjepan Kosača u pokroviteljstvu Grada Mostara.

Prikazana izložba je ustvari privatna kolekcija Manuela Martinovića, člana udruge Werk koja se inače bavi austrougarskim fortifikacijama u i oko Mostara. Radi se o građi vojnog karaktera iz razdoblja Austro-Ugarske Monarhije na prostoru Bosne i Hercegovine. Kroz određene primjere povijesnog oružuja, numizmatike, medaljarstva i ostale građe posjetitelji su imali priliku percipirati događaje koji su se odvijali u ratnom periodu od 1914.-1918. godine na našim prostorima.

Vlasnik ove kolekcije kazao je kako je do ovog događaja došlo kada su još prije četiri godine odlučili da u Mostaru prirede obilježavanje 100 godina od završetka Prvog svjetskog rata.

"Po meni, veći događaj od početka rata je upravo obilježavanje završetka rata i to je ono što treba slaviti" kazao je Manuel Martinović.

"Veliki rat je bio zadnji rat s elementima viteštva gdje se prema protivničkoj strani i zarobljenicima te civilima postupalo s poštovanjem. Predmete koje možete vidjeti su plod 30-godišnjeg skupljanja i proučavanja tog vremena.

Na zidovima možete vidjeti fotografije iz ratnih žurnala koje su se u to vrijeme čitale u vilama oko Rondoa", dodao je vlasnik ove krasne zbirke predmeta i fotografija iz razdoblja Prvog svjetskog rata.

Izložba ostaje otvorena do 25.3.2018. godine.  <- Natrag na Novosti