12.04.2018.

Izložba Oprostorena intima otvorena do 29. travnja

U Mostaru su sinoć izložena 63 umjetnička djela 47 poznatih umjetnika. Naime, u sklopu manifestacije Mostarsko proljeće - Dani Matice hrvatske u Hrvatskom domu herceg ''Stjepan Kosača'' upriličeno je otvaranje izložbe ''Oprostorena intima'', koja se nalazi u stalnoj postavci Umjetničke galerije.

Izložba se, kako i sam naziv sugerira, bavi tematikom prostora u umjetničkim djelima, sa težištem na intimni odnos prema privatnom životnom i radnom prostoru, prostoru koji je po pravilu skriven od očiju javnosti.

''Ovo je vrlo značajan događaj, bez imalo lažne skromnosti. Generalno se radi o prezentiranju umjetnikove intime u odnosu na prostor. To su dakle razna djela, od interijera, eksterijera, bašti, prozora kao tog pogleda u eksterijer, ubiti pogleda iz ateljea u prozor. Tako koncipirana djela su opbuhvatila vrlo vrijedne autore. Ako nabrojimo samo neke, prije svega Gabrijela Jurkića i njegovu 'Visoravan', preko Celestina, Medovića, Bukovca, Vidovića.... Sve je to sklopljeno u jedan mozaik koji vam nudi pregled, i povijesno i estetski, onoga što je na ovom tlu u posljednjem rađeno. Siguran sam da ćete uživati u svemu tome'', rekao je na otvaranju izložbe Strajo Krsmanović, direktor Umjetničke galerije BiH.

U ime predsjednika Vlade HNŽ-a izložbu je otvorio Veselko Čerkez.

S obzirom na velik značaj izlažbe broj posjetitelja je bio razočaravajući, no svi koji su propustili otvaranje izložbe, mogu je vidjeti narednih dana, jer će biti otvorena do 29. travnja 2018. godine. 



<- Natrag na Novosti