13.04.2018.

Izvedena svjetska monodrama "Govorite li hrvatski"

U četvrtak je u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače  održana izvedba predstave "Govorite li Hrvatski?", autora i glumca Joška Ševe.   

Monodrama ''Govorite li Hrvatski'' premijerno je izvedena 11. veljače 1994. u Dramskom kazalištu Gavella. Joško Ševo na pitanje Govorite li Hrvatski? odgovara na najbolji mogući način, stihovima i monolozima nekih od najvećih hrvatskih pjesnika i pisaca. Tako se u predstavi mogu čuti tekstovi Iva Vojnovića, Ivana Gundulića, tekst Bašćanske ploče, Marina Držića, Ivana Kozarca, Tina Ujevića, Drage Ivaniševića i mnoge druge. Predstava je odigrana 528 puta na tri kontinenta.   Joško Ševo, dramski je prvak, kazališni, televizijski i filmski glumac, te jedan od najmlađih redovitih profesora na Odsjeku glume. Tijekom svoje duge karijere odigrao je mnoge uloge poput Pometa iz Dunda Maroja izvedenog u zagrebačkom HNK-u te ulogu Mate Arpuna u predstavi Škrtičina HNK Šibeniku, ulogu Drage u predstavi Poletija grdelin iz žuja i  brojne druge. Za svoj rad je dobio brojne nagrade od kojih treba izdvojiti Nagradu Hrvatskog glumišta za najbolju mušku ulogu 2010. i te, iste godine, nagradu Fabijan Šovagović na festivalu glumca u Vinkovcima.  

Dopredsjednik je Hrvatskog društva dramskih umjetnika, član Festivalskog vijeća Marulovih dana, pročelnik za kazalište i film Matice hrvatske.     



<- Natrag na Novosti