06.06.2018.

Festivala mladih talenata u organizaciji Simfonijskog orkestra Mostar

Simfonijski orkestar Mostar organizira prvi Festival mladih talenata Hercegovine sa željom da se publici predstave mladi violinisti i njihovi profesori, 10. i 11. lipnja 2018. s početkom u 19 sati u Galeriji kraljice Katarine Kosače.

U današnjem vremenu Facebooka i Interneta, Googla i Instagrama te djevojčice i dječaci provode veliki dio vremena vježbajući violinu, kraljicu instrumenata. Nekima su uzori Stefan Milenković, nekima njihovi profesori, a neke su velikani poput Vivaldija potaknuli na sviranje violine. Na natjecanjima, domaćim i međunarodnim, nižu se nagrade, na radost mladima, njihovim profesorima, ali i ponosnim roditeljima, koji također odvajaju veliki dio svog slobodnog vremena, kako bi svojoj djeci priuštili dolaske na sate violine, solfeggija i svih onih predmeta i aktivnosti, zastupljenih u glazbenoj školi.

Sva djeca izvrsni su učenici osnovnih škola, jer glazba donosi ne samo radost onome tko se njome bavi, nego i motivira na svladavanje gradiva, usmeno i pismeno izražavanje, sigurnost javnog nastupa i izgradnju osobnog stava.

Festival je koncipiran u dva cjelovečernja koncerta. Na prvom koncertu, u nedjelju, 10. lipnja, predstavit će se 13 mladih violinista iz glazbenih škola Mostara: Ilda Begić i Hana Mihić; Širokoga Brijega: Luka, Mate i Marko Slišković; Čapljine: Ela Pavlović, Laura Jovanović, Martina Pervan i Nika Gadžić, Brotnja: Maja Prusina i Marijeta Šarac te Viteza: Arif Kobilić.

Koncert u nedjelju, 10. lipnja otvorit će najmlađi sudionik, Antonio Šarić, koji još ne ide u glazbenu školu, nego kao predpočetnik svira violinu pet mjeseci kod prof. Renate Prizmić-Linarić.

Na koncertu u ponedjeljak, 11. lipnja, svoja glazbena umijeća pokazat će:

srednjoškolac Muzičke škole I. i II. st. Mostar: mladi umjetnik na klaviru Luka Sakić; studentica Muzičke akademije Univerziteta Istočno Sarajevo, violinistica Ana Pešut;

student Studija glazbene umjetnosti PMF-a Sveučilišta u Mostaru: pijanist Marko Palameta.

Koncert će otvoriti već afirmirane glazbenice, obje višestruko nagrađivane violinistice, Tamara Arsovski iz Sarajeva i Alma Dizdar iz Mostara.

Na repertoaru su djela Johanna Sebastiana Bacha, Antonija Vivaldija i Wolfganga Amadeusa Mozarta.

Sve soliste pratit će Simfonijski orkestar Mostar pod budnim okom maestra Igora Tatarevića. Oba koncerta održat će se u Kosači s početkom u 19:00 sati. Ulaz je slobodan.



<- Natrag na Novosti