04.04.2019.

Zlatko Dalić izazvao vruću atmosferu u punoj Kosači

Knjiga ‘Rusija naših snova’ izbornika hrvatske nogometne reprezentacije Zlatka Dalića predstavljena je u srijedu navečer brojnoj mostarskoj publici u Hrvatskom domu herceg Stjepan Kosača.

U svojoj knjizi, kojoj je predstavljanje u Mostaru bilo  jubilarno deseto po redu, izbornik Dalić zapisao je svoje emocije i razmišljanja tijekom Svjetskog prvenstva u nogometu te otkrio kako su ‘Vatreni’ postigli tako velik uspjeh.

-S velikim smo veseljem došli u Mostar zahvaliti vam na podršci koju ste nam pružali tijekom prvenstva. Prošlo ljeto bilo je za mene najljepše ikad, prepuno emocija, strasti i zajedništva koje smo živjeli.  Ovo je povijesni uspjeh, a još važnije od srebra jest atmosfera i zajedništvo tijekom i nakon prvenstva. Naša Hrvatska bila je onakva kakva bi trebala biti uvijek, najljepša, najsretnija i najponosnija država na svijetu. Kod nas je memorija kratka. Mi sve brzo zaboravljamo, nakon jednog poraza ništa ne valja. Stoga smo povijest upisali u ovu knjigu kako bi ostala trajna, a još je važnije da mlađe generacije kroz taj nogomet osjete domoljublje i da nauče ako se boriš, ako si ponizan, da možeš ostvariti rezultate. I mali mogu biti veliki – poručio je izbornik Dalić te je otkrio koju su mu trenutci tijekom prvenstva bili najteži.

Najteža mu je utakmica bila ona protiv Danske jer su već bili prošli grupu s devet bodova i pobijedili svih.

-Da smo tada izgubili, vratili bismo se doma i sve što smo napravili bi propalo. A, najlakše je bilo u finale. Naime, došli smo u finale, rekao sam dečkima – igrajte, uživajte u nogometu, cijeli svijet gleda Hrvatsku, cijeli svijet navija za Hrvatsku. Dajte sve od sebe! To finale nikada neću prežaliti, nikad ga neću ni ponovno pogledati jer igrali smo možda najbolju utakmicu, a izgubili smo. Ali to je nogomet – rekao je Dalić.

O knjizi su uz autora govorili  Miroslav Ćiro Blažević, Antun Samovojska, Blaž Slišković, Mario Zorko i Josip Muselimović.

Legenda Miroslav Ćiro Blažević  je na svoj način ‘začinio’ cijelu večer. 
-Moj Dalić nije se nikad posvađao s Bogom. On cijeli život živi za posao, za svoju obitelj, ali najveći dio svog vremena provodi razmišljajući. Nikad mu ništa nisam rekao jer sam bio uvjeren da on sve to zna. Stvorio je jednu obiteljsku atmosferu – naglasio je Ćiro Blažević dodavši kako je Dalić imao sve atribute jednog velikog, modernog vođe.

Događaj je organizirala  Matica hrvatska Mostar, uz podršku Sportskih novosti i Podravke, u sklopu 21. izdanja Međunarodne kulturne manifestacije Mostarsko proljeće - Dani Matice hrvatske, a svi oni koji nisu mogli ući u dvoranu predstavljanje knjige mogli su pratiti na velikom platnu ispred Kosače. 

U glazbenom djelu programa nastupila je grupa "Zaprešić Boys" i klapa ''Trebižat.

Na kraju predstavljanja izbornik Zlatko Dalić se družio  s publikom i potpisivao knjige te dijelio autograme. Inače, prihod od prodaje knjige bit će uplaćen humanitarnoj Zakladi ‘Vatreno srce’. 



<- Natrag na Novosti