23.04.2019.

Predstava "Mirna Bosna" oduševila publiku

U Hrvatskom domu herceg Stjepan Kosača je u četvrtak, 25. travnja odigrana prestava Kamernog teatra 55  ''Mirna Bosna'', rađena po tekstu autora Borisa Lalića u režiji Saše Peševskog.

Sam Lalić tekst je okarakterizirao kao "bosanskohercegovačku komediju preživljavanja".

“Mirna Bosna” se nalazi na granici između kriminala i poštenja, na granici između tragedije i komedije, te je zbog toga najbolje opisuje podnaslov drame – Komedija preživljavanja koju je na svijet donio Boris Lalić sa Alipašinog polja.

Predstava govori o životarenju dvije porodice, zbližene minulim ratnim nedaćama, i njihovoj vječnoj borbi da iz gliba, života na granici siromaštva i svakodnevne kupus kalje, izađu na svjetlo i čist zrak blagostanja. Ili barem da promijene svakodnevni meni.

Prilika za to se pruži kada, na nagovor Rize, koji je ujedno i jedini radno sposoban među njima, počnu da se bave dilanjem marihuane. I to uspješno. Veoma uspješno. Toliko uspješno da bi ih na kraju moglo koštati glave. Jer, u Bosni nije lako voditi ni pošten posao, a kamoli pošteno organizovati kriminalnu organizaciju.

U predstavi igraju Feđa Štukan, Gordana Boban, Vanesa Glođo i Davor Golubović. Dramaturgiju predstave radio je Vedran Fajković, a kostim i scenografiju potpisuje izvanredna Adisa Vatreš Selimović.

Foto art predstave potpisuje poznati bosanskohercegovački umjetnik Almin Zrno.

Predstava je  na zadovoljstvo publike gostovala u sklupu Mostarskog proljeća 2019.



<- Natrag na Novosti