25.04.2019.

Održana dvodnevna radionica Darke Lukića

U HD HS Kosača, u srijedu, 24. travnja održan je prvi dan zanimljive radionice, na temu "Društveno odgovorna kulturna produkcija i Inkluzivne produkcijske prakse" predavača Darke Lukića.

Naglasak predavanja je na umrežavanju kulturnih ustanova, koje bi trebale umjetničkim aktivizmom obrazovati, zainteresirati i pridobiti manjinski dio publike.

Kroz primjere se azgovoralo se o apliciranu na EU fondove, kao i o kandidaturi za Europsku prijestolnicu kulture - Mostar 2024.

Na drugom danu radionice, u četvrtak 25. travnja, razgovaralo se o uključivanju manjina i osoba s invaliditetom u stvaranje umjetnosti i kulturnom djelovanju. 

Profesor Lukić je istakao kako ne treba publici nastupati s pozicije "Mi ćemo vama reći što vas zanima, već treba saslušati i razgovarati s udrugama o njihovim željama i potrebama".

"Problem cijele priče je što nitko ne aplicira namjenski na fondove i nema svijesti o potrebama i mogućnostima za osobe s invaliditetom, jer "nedostaje" novaca, znanja i zanimanja većine. Potrebno je radi na podizanju svijesti, osvještavanju te obrazovanju kulturnih djelatnika o interesima i potrebama nevidljive publike. Inkluzija je pitanje politike, stava društvene zajednice i svih sudionika kulturne proizvodnje. Društveno odgovorna produkcija, prepoznaje potrebe zajednice, nastoji privući i uključiti zajednicu, suradnike te uključiti pokrovitelje i sponzore za potporu", kazao je Lukić.

Organizator radionica je Narodno pozorište Mostar.

Radionice su dio popratnog programa 16. MFK "Mostarska liska" i organizirane su s ciljem jačanja kadrovskih kapaciteta institucija kulture i NVO sektora a pod pokroviteljstvom Službe za kulturu Grada Mostara.

 



<- Natrag na Novosti