06.05.2019.

Predstavljena knjiga Dževdeta Tuzlića

Knjiga "Život na stiku - 40 godina na radiju, televiziji i printanim medijima" bosanskohercegovačkog novinara Dževdeta Tuzlića koja je svojevrsni hod kroz vrijeme u kojem protagonisti govore o svojim umjetničkim vizijama, idejama i rezultatima, predstavljena je u srijedu, 8. svibnja u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače, u sklopu Mostarskog proljeća - Dani Matice hrvatske.

Knjiga objedinjuje dio opusa, sadržanog u susretima s nekim od najeminentnijih aktera svjetske, europske, regionalne i bh. kulturne scene. Ona je svojevrsno dokumentarno putovanje kroz vrijeme od sredine 70-ih do danas, koje je na promociji pokrepljeno isječcima iz novina, audio i vizualnim materijalnima intervjua i drugih novinarskih formi koje je ovaj svestrani novinar upražnjavao proteklih 40 godina profesionalnog bavljenja novinarstvom.

''Knjiga je ustvari jedan dokumentarni hod kroz vrijeme i ona pokušava biti nekakav priručnik za mlade novinarske naraštaje jer sadrži moja vlastita iskustva o tome kako se i na koji način dolazi do neke priče'', kazao je autor Dževdet Tuzlić.

Posebna dragocjenost knjige je popis arhivske, audio i vizualne građe. Sastavni dio ukupno 507 stranica ove knjige je Index imena koji na gotovo 20 stranica sadrži 3.317 imena, a u njoj se nalaze i 193 fotografije koje na svoj način približavaju ključne aktere kulturne scene koji su tu scenu tvorili.

''Oni koji budu htjeli istraživati moći će pomoću te arhivske građe doći do materijala u kojima će čuti autentične glasove Ranka Marinkovića, Mustafe Nadarevića, Miroslava Krleže i brojnih drugih autora koji su hodili kroz to vrijeme i koji su mnogo značili u kulturnom prostoru bivše države'', pojasnio je Tuzlić.

Istaknuo je kako je on slučajni svjedok svega toga, čovjek koji je to pokušao da sabere u jednu knjigu, odnosno da se drzne na neki način "pošto smo mi novinari stalno tragači za nekim drugim ljudima i njihovim uspjesima".

''Ja sam htio da ovdje postavim pitanje i o dostojanstvu novinarske profesije. Jesmo li samo tragači ili smo ljudi koji također imaju svoje dostojanstvo i svoje vrijednosti'', ustvrdio je autor. Upitan da napravi paralelu između nekadašnjeg i trenutačnog stanja u kulturi, Tuzlić je kazao kako je, po njegovom mišljenju, kultura u istome 'sosu' i prije i poslije te da tu lijeka izgleda nema jer politika nekako 'tare' sve pred sobom i ne misli o tome koliko neke stvari iz kulture vrijede.

''Oni se znaju dičiti s time kako je BiH s kulturnom postigla jako dobre rezultate, kako je kultura ambasador naše zemlje i sl., no to treba samo u određenom trenutku da kažu kao floskulu, a kao osobni doživljaj sigurno ne''. naglasio je, dodavši kako se ipak usuđuje zaključiti da je stanje u kulturi prije bilo bolje.

Glavni urednik Naše TV Mario Vrankić ustvrdio je kako više voli govoriti o autorima, nego o knjigama, no da mu se čini da se ovdje cijeli jedan život pretočio u knjigu. Ocijenio je kako je naprosto nevjerojatno koliko je intervjua, reportaža, tekstova, osvrta itd. stalno na jedan tako mali komadić plastike ili metala. Naglasio je također kako je imao veliko zadovoljstvo raditi s autorom.

''Radi se o čovjeku od kojega svi mogu jako puno naučiti, kroz njegov ljudski, profesionalni, humani pristup poslu i koji želi sačuvati još ovo malo kulture u BiH u ova bezdušna vremena'', naglasio je Vrankić.

"Život na stiku" široka je lepeza susreta s poznatim likovima književnog, filmskog, kazališnog i likovnog života iz BiH, Europe i svijeta. Dževdet Tuzlić rođen je 3. kolovoza 1955. godine u Kotor Varošu. Gimnaziju je završio u Banjoj Luci 1974. godine, a 1978. diplomirao je na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu, Odsjek žurnalistika. Prvo profesionalno zaposlenje dobio je na drugom programu Radio Sarajeva, gdje je 1981. ustanovio emisiju "Treća dimenzija" koja je trajala 11 godina. Istovremeno je bio dopisnik drugog programa Radio Beograda, prištinskog "Jedinstva", zagrebačkog "Oka", "Omladinskih novina" iz Beograda, Radio Kopra i Radio Ljubljane i zagrebačkog tjednika "Danas". 



<- Natrag na Novosti