24.05.2019.

Cabaret "Preko veze" izazvao ovacije publike

Satiričko kazalište Kerempuh, u koprodukciji s Kazalištem Moruzgva, predstavilo je mostarskoj publici  pravi kazališni hit „Cabaret preko veze“, u četvtak, 23. svibnja u velikoj dvorani Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače.

Cabaret "Preko veze" je crnohumorna predstava koja kirurški precizno smijehom, plesom i pjesmom secira boljke našeg društva i tradicionalnog nam licemjerstva od kojega bolujemo.

U formi stand-upa isprepletenog s plesom i pjesmom, publici se priča priča o sudbinama četiriju hrvatskih žena. Žene, majke, kraljice i, najvažnije, Hrvatice, koje svoj život grade pomoću omiljenog sredstva izgradnje uspjeha na ovim prostorima – veza i vezica. Niti tih veza i poznanstava gledateljstvo su u sat i 35 minuta koliko predstava traje svojim šarmom razgalili, a ispričanom istinom suočili sa svakodnevnicom koju živi svatko od nas. 

Publika se istovremeno zabavljala, smijala situacijama koje se odvijaju na sceni, stereotipima koji su svuda oko nas, istovremeno se izrugujući i samima sebi.

Jer svatko zna, ili osobno ili iz medija, barem neku ponosnu katolkinju i Hrvaticu, a zapravo posrnulu ženu koja se nikada u životu nije susrela s pojmom morala, a kamoli ga živjela. 

Upravo te ženske likove tumači doista fantastična i iskusna postava ovog šarenog cabareta koji ispod šljokica zrači smradom truleži. Mila Elegović, Ana Begić, Linda Begonja i Jelena Miholjević  naprosto su briljirale svaka na svoj unikatan način.

Četiri jake žene, svaka sa svojim demonima i problemima, koje izlaze na kraj sa surovošću života najbolje što znaju – uz pomoć drugih i preko poznanstava. 

''Cabaret preko veze'' uvrnuta je oda ženskom instinktu za preživljavanjem.  One djeluju prirodno, onako kako ih je život i društvo naučilo. Pozivaju se na muževe, očeve, ljubavnike, sve te jake muškarce koji su ih u ovom ili onom trenutku iznevjerili i napustili. Ostavivši im jedini svoj stvarni kapital – poznanstva koja se mogu vrhunski unovčiti.

Odlika koja ovu predstavu doista izdvaja iz mora drugih kazališnih komada koji se bave analizom društva, jest to što ''Cabaret preko veze“ ne moralizira poantu priče, već taj zadatak u potpunosti prepušta publici. Ako želite osuđivati, osudite, ako želite suosjećati, suosjećajte. Ono što sigurno neće moći izbjeći jest – smijati se. 

Mučenice na sceni mučenice su i u nama. Ili oko nas. Svojim stand-up monolozima neprestano plešu na rubu suza i razvratnog smijeha, igraju se s vragom da bi malo kasnije lizale oltare potpuno nesvjesne svojih grijeha. Almodovarska melodrama u ovom se kazališnom komadu pomiješala s burlesknim točkama, britkim humorom i čisto malo kokaina, da začini cijelu stvar.

 



<- Natrag na Novosti