27.05.2019.

Hrvatska glazba Mostar proslavila svoj 130. rođendan

Hrvatska glazba Mostar obilježila je 130. rođendan koncertom u Hrvatskom domu herceg Stjepan Kosača u Mostaru. Kao gosti nastupili su limeni orkestri HKUD 'Seljačka Sloga' Trebižat i HKUD 'Dinara' Livno koji su prisutne uveselili nas svojim izvedbama popularnih pjesama.

Tijekom jednosatnog koncerta nizali su se brojni glazbeni hitovi domaće i strane pop i rock glazbe. Kao šlag na kraju, pred publiku su izašla sva tri orkestra, te su zajednički, uz istovremeno ravnanje tri dirigenta, izveli koračnicu.

Također, tijekom programa predstavnici orkestara razmijenili su međusobno i prigodne darove.

koncerta Inače, Hrvatska glazba Mostar nastala je 1889. godine i najstariji je puhački orkestar u Bosni i Hercegovini. Prvi predsjednik društva fra Augustin Zubac smatrao je da za razvoj glazbene sekcije treba novi dirigent – kapelnik. Uspio je angažirati Vinka Šubira, koji je do tada bio zborovođa Radničkog pjevačkog društva 'Sloboda' u Zagrebu. Vinko Šubir je postavljen za dirigenta u Mostaru 30. listopada 1889. Odmah je počeo s radom i obukom puhačke glazbe. I tako je velikim trudom 17. svibnja 1890. godine ulicama grada Mostara zasvirala je civilna glazba, prva u Mostaru, ali i prva u BiH.

"Drago nam je da pored tradicionalnih nastupa, poput budnice za 1. maj, mačkara, Silvestrovog i Božićnog koncerta, obilježavamo posljednje dvije godine i koncert u mjesecu svibnju za rođendan Hrvatske glazbe Mostar. Nadamo se kako ćemo nastaviti i da će nam koncerti povodom rođendana postati tradicija. Zato se zahvaljujemo svim sponzorima", kazao je predsjednik HGM Miroslav Šimunović. "Zaista željeli smo pružiti gradu Mostaru nešto posebno, jer ipak mi opstajemo samo od entuzijazma samih glazbara. Mnogo se trudimo, uvodimo nove pjesme u naš repertoar. Zatim se trudimo i više koncerata i nastupa pružiti našoj publici tijekom godine. Tako smo imali u drugom mjesecu nastup u Mepas Mallu, što dosadašnjih godina nije bila praksa, ali nadamo se da će nam i ovo postati tradicija. 

Sponzori koncerta su: Vlada Hercegovačko-neretvanske županije, Grad Mostar, Ministarstvo civilnih poslova, Rauch, Leda, Ožujsko pivo, Binvest. Medijski pokrovitelji koncerta su: Bljesak.info, Običan radio Mostar. 



<- Natrag na Novosti