03.06.2019.

Mladi talenti i Simfonijski orkestar Mostar oduševili publiku

Simfonijski orkestar Mostar organizirao je drugi Festival mladih talenata Hercegovine uz gostovanje mladih umjetnika iz Sarajeva i Zagreba. 

Iako se koncert trebao održati na Trgu ispred Kosače, zbog vremenskih neprilika glazbenici su zasvrali unutar HD herceg Stjepan Kosača.

Predstavilo se 20 mladih glazbenika iz glazbenih škola Mostara, Širokoga Brijega, Brotnja, Čapljine, Ljubuškog, Sarajeva i Zagreba: 19 na violini i jedan na violončelu.

Profesorice koje su pripremale djecu za Festival mladih talenata su: Renata Prizmić-Linarić, Ana Pranjković, Irena Vučić, Anica Milićević, Jelena Vidović, Ivana Duvnjak. Diana Bahtić, Sanja Manov i Margareta Karužić.

Na repertoaru su se našla djela Christiana Bacha, Vivaldija, Perlmana, Komarowskog, Dancla, Kreislera, Schuberta, Riedinga, Jenkinsona, Grgina, Mollenhauera i drugih. Festival će otvorit ''Mali violinisti'', orkestar kojeg vodi prof. Renate Prizmić-Linarić.

Sve soliste pratio je Simfonijski orkestar Mostar uz suradnju prof. Silvije Vukojević na klaviru, a pod budnim okom maestra Igora Tatarevića. Moderator događaja bio je Boris Čerkuč.

'U današnjem vremenu Facebooka i Interneta, Googla i Instagrama te djevojčice i dječaci provode veliki dio vremena vježbajući violinu, kraljicu instrumenata. Nekima su uzori Stefan Milenković, nekima njihovi profesori, a neke su velikani poput Vivaldija potaknuli na sviranje violine. Na natjecanjima, domaćim i međunarodnim, nižu se nagrade, na radost mladima, njihovim profesorima, ali i ponosnim roditeljima, koji također odvajaju veliki dio svog slobodnog vremena, kako bi svojoj djeci priuštili dolaske na sate violine, solfeggija i svih onih predmeta i aktivnosti, zastupljenih u glazbenoj školi'', navode iz Simfonijskog.

 S koncerta Sva djeca, tvrde, izvrsni su učenici osnovnih škola, jer glazba donosi ne samo radost onome tko se njome bavi, nego i motivira na svladavanje gradiva, usmeno i pismeno izražavanje, sigurnost javnog nastupa i izgradnju osobnog stava. 



<- Natrag na Novosti