22.06.2019.

Otvorena izložba "Dvije kapele" Zlatka Ugljena u Mostaru

Izložba 'Dvije kapele' koja obuhvaća dva novija uratka istaknutog arhitekte Zlatka Ugljena, a radi se o sakralnim objektima od kojih je jedan realiziran, a drugi je još uvijek u procesu izgradnje, otvorena je 20. lipnja u Hrvatski dom Herceg Stjepan Kosača u Mostaru.

Na izložbi su prikazane Kapela Kalvarija kod Viteza koja je izgrađena i Kapela Gospe žalosne kod Brčkog koja je još uvijek neizgrađena. 

Kapela na brdu Kalvarija u selu Mošunj kod Viteza je objekt koji bi bez problema mogao stajati na naslovnici bilo kojeg arhitektonskog časopisa. Druga, u selu Gornji Zovik kod Brčkog , kapela je bez krova i s travnatim podom inspirirana ostacima kuća srušenih u proteklom ratu u koje se ponovo uvukla priroda. 

Zlatko Ugljen, rođen je 1929. u Mostaru, u svojih 90-tak godina još uvijek jedan od najbeskompromisnijih i najavangardnijih bh arhitekata. To govori o njegovoj neizmjernoj kvaliteti i snazi.

Diplomirao je 1958. godine na Arhitektonskom odsjeku Tehničkog fakulteta u Sarajevu, gdje je dugogodišnji nastavnik; od 2001. godine je profesor emeritus Arhitektonskog fakulteta i Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu. Redovni je član Akademije nauke i umjetnosti BiH, dopisni član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, te Slovenske akademije znanosti in umetnosti. 

Projektirao je preko dvjesta građevina, među kojima su mnoge realizirane u duhu totalnog dizajna. 

Izložba je otvorena sedam dana.



<- Natrag na Novosti