01.10.2019.

Otvoreno Green Design Biennale

 U srijedu je, svečano otvareno trećeg po redu International Green Design Biennalea održat koje će trajati do 5. listopada te ukupno okupiti oko 300 sudionika.

"Cilj bijenala je promijeniti svijest stanovništva i približiti mu trenutnu situaciju u kojoj se nalazimo, uzimaju u obzir da je industrijalizacija koju smo imali u zadnjih 150 godina dovela ogroman napredak i poboljšanje kvalitete življenja, ali je ostala na razini jednog primitivnog korištenja resursa, koji nakon jedne upotrebe postaju otpad. Time zagađujemo vodu, zrak i stvaramo uvjete na planeti koji za čovjeka više neće biti održivi", kazala je kreatorica Green Design Bienala i Green Design Centra Elma Durmišević.

Poručila je kako se društvo općenito nalazi na jednoj prekretnici dva sustava te da u toj tranziciji u kojoj se trenutno nalazi treba naći nove metode kako promijeniti proizvodnju produkata, kako pristupiti samom dizajnu objekata i produkata za održivi razvoj.

 Mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić kazao je kako je bijenale događaj koji će se ponavljati svake godine te "donositi dio znanosti na zaštiti planete Zemlje".

"Ima mnogo razloga da ovaj projekt uspije u budućnosti i mislimo kroz ovo bijenale da upoznamo ljude koji su znanstvenici s ljudima koji su proizvođači određenih materijala kako bi doveli do novog načina razmišljanja i kako bi projekti bili samoodrživi", kazao je Bešlić.

Na bijenalu se očekuje sudjelovanje i oko 50 studenata sa sedam sveučilišta, kao i 25 arhitekata, dizajnera i eksperata iz europskih zemalja.

Green Design Bienale ove godine svojim programom obuhvaća otvaranje izložbe o zelenim gradovima, objektima i dizajnu, kao i predavanja koja će predstaviti uspješne primjere implementacije održivog planiranja i dizajna u Velikoj Britaniji, Belgiji, Nizozemskoj, Švedskoj, Turskoj, Izraelu, Francuskoj, Srbiji, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. 

Za vrijeme bijenala prezentirat će se i radovi na prvoj fazi izgradnje Green Design Centra i inovacijskog parka za jugoistočnu Europu u Mostaru.<- Natrag na Novosti