11.10.2019.

Otvorena veličanstvena izložba velikog Stojana Lasića

Izložba Stojana Stole Lasića "Kulturna scena Mostara" upriličena je u četvrtak u organizaciji Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače i Društva hrvatskih likovnih umjetnika u FBiH, u Galeriji kraljice Katarine Kosače u Mostaru.

Stojan Lasić i njegova foto arhiva predstavljaju kulturno bogatstvo, kad su u pitanju događanja u Mostaru i Hercegovini.

Na izložbi su govorili: Danijel Vidović, Zlatko Serdarević, Ivan Vukoja i  Ana Šimić.

Izložbu je otvorio u ime pokrovitelja Vlade HNŽ-a Veselko Čerkez.

Stole se fotografijom bavi već više od 50 godina i u svome fundusu ima više od 1 800 000 fotografija. Fotografije su iz raznih područja društvenoga života, a ne zanemarujući pritom ni prirodne znamenitosti i ljepote. Kao profesionalni fotoreporter radio je za tiskane medije: Slobodnu Dalmaciju, Vjesnik, Arenu, Danas, Max, Oslobođenje i od 1998. godine za Večernji list, u kojemu je i danas aktivan. Na veliku radost publike, na izložbi je prikazao i fotografije koje se nisu našle u dnevnim tiskovinama i na internetu, bile one novinarske, socijalne ili portretne.

Prenosimo dio recenzije Ivana Vukoje: 

…usput otkrijete, na primjer, da je diplomirao na Glazbenoj akademiji, ili da je formirao prvi zbor ansambla Mostarske kiše, bio jedan od osnivača Mostarskog teatra mladih i što sve još ne. I sve onako usput, kao da to nije previše ni bitno. Kao da je na grani izraslo, onako, samo od sebe.

Onda osvijestite još jedan detalj, fotoaparat. I počnete se pitati – jeste li ga ikada i igdje vidjeli bez fotoaparata? Neki navodno jesu, ja se ne sjećam. Dobro, kažete sebi, čovjek je fotograf, bavi se time, to mu je posao. Radi za Večernji list. A onda mu fotografije vidite u galerijama i na izložbama, u monografijama, u katalozima, na plakatima. I shvatite da je bio na svim kulturnim i sportskim događajima u Mostaru na kojima ste i vi bili, plus na onima za koje ste samo čuli da su bili kao i na onima o kojima su vam Stoline fotografije prva i jedina informacija.

Onda otkrijete da se fotografijom bavi već više od 50 godina i da u svome fundusu ima više od 1 800 000 fotografija. Iz raznih područja društvenoga života. Ne zanemarujući pritom ni prirodne znamenitosti i ljepote.

I pomislite: Stole je institucija! Trebalo bi ga zakonom zaštititi. Zbilja. Dodijeliti mu nagradu za životno djelo, a njegov fotografski opus proglasiti kulturnom baštinom grada Mostara. Ni u jednoj drugoj zbirci niti drugom mediju nije zabilježeno i pohranjeno toliko mnogo društvene memorije i refleksije Mostara kao u Stolinom fotografskom opusu. Njegova zbirka mogla bi biti glavno nalazište nekih budućih kulturnih antropologa i arheologa Mostara.

Zatim vas počne zanimati njegov stil, počnete analizirati i klasificirati njegov opus. Naravno, dominira novinarska fotografija u svim svojim potkategorijama i žanrovima: dokumentarna, sportska, slavnih osoba, kulturnih i umjetničkih događaja, ratna, reportažna, itd. Onda slijede ciklusi portretnih, reklamnih, modnih, fotografija prirode i putovanja, zračnih, crno-bijelih i umjetničkih fotografija.

Kada se malo smiri vrtoglavica, zapitate se – ima li neki zajednički imenitelj, neka nit koja ih povezuje, karakteristika koja im zajednička? Odgovor je naravno, Stole. Njegovo djelo je neodvojivo od njegova lika, svjetonazora i načina života. Sveprisutan a samozatajan, nenametljiv. Takve su mu i fotografije. Lišene preuzetnosti, improvizacije i nepotrebnih efekata. Narativne. Poput pripovijetke. Bilježe i prenose ono što je u samome prizoru, neovisno o kojem žanru se radi, specifično i karakteristično. Fotografije koje vam pričaju priču o onome što prikazuju, bez potrebe za dodatnim objašnjenjima. Samorazumljive i autoreferencijalne. Zaokružene i samostojeće. Majstorske.“ 

Izložba je otvorena do 24. listopada 2019.



<- Natrag na Novosti