30.11.2019.

Svečani koncert bečke klasične glazbe u Kosači

Austrijski kulturni forum Sarajevo u sklopu "Advent by Wintervilla" organizira, u utorak, 3. prosinca 2019. godine "Svečani koncert klasične glazbe" u Galeriji Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače, s početkom u 20 sati.

Na koncertu će nastupiti dvoje uspješnih mladih umjetnika s bečkom adresom - Josipa Bainac-Hausknecht (sopran) i David Hausknecht (klavir).

Ulaz je slobodan.

Josipa Bainac rođena je Vinkovčanka. Nakon mature 2009. godine u gimnaziji M.A. Reljkovica i Glazbenoj školi Vinkovci (gitara i solo pjevanje), diplomirala je 2014. godine na Muzičkoj Akademiji Sveučilišta u Zagrebu, primivši eminentnu nagradu “Mirjana Bohanec”.
Nakon studija odlazi u Beč, gdje s izvrsnim uspjehom 2017. godine završava specijalizaciju iz pjevanja na temu Pjesma&Oratorij, u klasi Prof. Claudie Visce i pijanista C. Spencera-Smitha.

Od studenog 2018. godine doktorantica je na bečkom Universität für Musik und darstellende Kunst Wien.

Za vrijeme svog obrazovanja u Vinkovcima, u Zagrebu te naposljetku u Beču, Josipa redovno osvaja prestižne domaće i međunarodne nagrade kao sto su: Nagrada za kulturu ADA SARI (2017. Novy Sancz, Poljska), Nagrada Marienkirche Oratoriumpreis (2016. Husum, Njemačka), Nagrada Isolde Langowski (2015. Husum, Njemačka), Nagrada Mirjana Bohanec (2014. Zagreb), Prva nagrada na međunarodnom natjecanju „Lav Mirski” (2014. Osijek), Prva nagrada na 49. i 47. HDGPP natjecanju 2011. i 2009. godine i mnoge druge.

Josipa ostvaruje uspješnu internacionalnu solističku karijeru, nastupajući sa svjetski priznatim orkestrima kao sto su Camerata Hamburg u Njemačkoj, Simfonijski orkestar Krakowske opere u Poljskoj, Talijansko-hrvatski komorni orkestar u Italiji, komorni orkestri Collegium Musicum i Studio da camera u Austriji, Zagrebački orkestar mladih u Hrvatskoj, Sarajevski simfonijski orkestar u Bosni i Hercegovini…

U Beču je solistica orkestra Societe de chambre de Razumovsky.
Glazbena kritika pohvalila je recitale koje je Josipa dosada održala u Austriji, Njemačkoj, Danskoj, Švedskoj, Češkoj, Italiji, Poljskoj, Hrvatskoj…

Josipa je solistica projekata “Junge Schubertiade Wien”, “Youngstars for Youngsters Vienna”, ÖNB Music Salon – Music for generations”, “ON TOP”, Koncerti na krovu bečkog Stephansdoma, TANZSIGNALE WIEN…

Nastupala je s poznatim glazbenicima kao što su KS Adrian Eröd, KS Artur Korn, na Schubertiadi Thomasa Hampsona, na koncertu Christe Ludwig, s japansko-švicarskim lutnjistom Yasunorijem Imamurom…

Posljednje tri godine Josipa aktivno surađuje s modernim skladateljima Johannom Doderer, Akosem Banlakyem, Peterom Joyceom, Herwigom Reiterom, itd. praizvodeći njihova djela u Austriji.

U pedagoškom i znanstvenom polju, Josipa je također vrlo zapažena: EVTA Austria izabrala ju je kao organizatoricu Simpozija o zdravlju pjevačkog glasa u sklopu Svjetskog kongresa vokalnih pedagoga u Beču 2021. godine. Josipa je redovni predavač u projektu COST – World Voice Consortium u Copenhagenu (Danska) i Stockholmu (Švedska).

Suorganizatorica je najvećeg bečkog pjevačkog natjecanja “Hilde Zadek”, te sezone koncerata I majstorskih tecajeva za glazbenike u Gutensteinu (Austrija).

David Hausknecht rođen je u Pragu 1992. godine. Klavir i dirigiranje počinje učiti sa 6 godina, te ubrzo biva prihvaćen na majstorske pijanističke tečajeve u Češkoj (Prag, Tyn nad Vltavou), Njemačkoj (Meissen), Austriji (Reichenau) i Norveškoj (Bergen). U privatnoj je klasi Arkadija Zenzipera i Jirija Hlinke.

Sa samo 13 godina David je debitirao u prestižnoj praškoj dvorani Rudolfinum uz pratnju Češkog filharmonijskog orkestra izvodeći posljednji klavirski koncert W.A. Mozarta, pod vodstvom dirigenta Zdeneka Macala. David je zatim nastupao i s Praškim komornim orkestrom (PKF).

Za vrijeme školovanja osvaja brojne nagrade kao pobjednik međunarodnih natjecanja od kojih su neka: Prague Junior Note – apsolutni pobjednik (2004.), International Competition Carl Czerny – 1. nagrada (2005.), Virtuozi na klaviru (Usti nad Labem) – apsolutni pobjednik (2007.), Natjecanje Anton G. Rubinstein (Dresden) – 4. mjesto (2009.), Brahms Wettbewerb Pörtschach – 3. mjesto (klavir 2012.), 2. mjesto (komorna glazba 2013.), nagrada Rotary Cluba Meissen 2007. …

Kao najmlađi u generaciji, David je diplomirao 2016. godine na bečkom Universität für Musik und darstellende Kunst Wien, gdje je učio od Lilye Zilberstein, Therese Leopold, Christopha Eggnera, Avedisa Kouyoumdjiana i Stefana Mendla. Specijalizirao je i komornu glazbu.
2018. godine David je snimio svoj prvi nosač zvuka, svirajući djela Leosa Janaceka na obnovljenom klaviru samog skladatelja, restauriranom u Beču i pohranjenom u muzeju u Brnu (Češka).

Službeni je pijanist projekata „Junge Schubertiade Wien”, „Youngstars for Youngsters”, „Gutensteiner Kultursommer”, itd. Redovito surađuje s instrumentalistima i pjevačima društva Gesellschaft für Musiktheater u Beču.

David surađuje s gudačkim kvartetom i solistima ansambla RAZUMOVSKY QUARTETT. Svirao je s uglednim umjetnicima kao što su KS Adrian Eröd, KS Artur Korn, Thomas Hampson, Johanna Doderer, Erwin Klambauer…

Aktivan je internacionalni koncertni pijanist s adresom u Beču, gdje je zaposlen kao predavač na Universität für Musik und darstellende Kunst Wien.



<- Natrag na Novosti