Organizacija vrhunskih glazbenih, ali i brojnih multimedijalnih priredbi, kazališnih i filmskih premijera, zanimljivih izložbi, kongresa, sabora, skupova i drugih događanja, osigurali su Hrvatskom domu herceg Stjepana Kosače vodeće mjesto na području glazbeno-koncertnih, ali i svih drugih javnih izričaja u Hercegovini, ali i šire. U prostorima Kosače već tradicionalno se održavaju kulturne manifestacije:

Mostarsko proljeće, članica Europske asocijacije festival (EFA),
Mostarski ljetni festival,
Lipanjske zore,
Večernjakov pečat,
Božićni koncerti,
Dani filma Mostar,
Festival hercegovačkih klapa.Velika dvorana Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače ima 724 mjesta, od čega parter dvorane ima 569 mjesta, dok se preostala mjesta, ukupno 155, nalaze na balkonu dvorane. Bina koncertne dvorane ima površinu od cca. 250 četvornih metara. Bila je domaćin Sarajevskoj, Zagrebačkoj i Minhenskoj filharmoniji, Austrijskom komornom orkestru..., ali i mnogobrojnim vrhunskim glazbenicima poput Schlome Mintza, Ive Pogorelića, Maxima Mrvice, Josipe Lisac, Olivera Dragojevića, Gibonnija,... brojnim kazališnim skupinama od Hrvatskog narodnog kazališta, Dubrovačkih ljetnih igara, beogradskog Ateljea 212... do domaćih kazalištaraca. U dvorani su nastupale i mnogi plesni ansambli: od najpoznatijih baletnih imena, avangardnih plesnih skupina do glasovitih folklornih skupina iz zemlje, regije, ali i iz svih krajeva svijeta.

Bina dvorane u ovisnosti od potrebe izvođača prostorno se može smanjiti, odnosno prilagoditi samoj veličini i broju izvođača.

Izvođačima je u 'back stage'-u na raspolaganju šminkeraj, garderoba i dakako sanitarni čvor.

Velika dvorana je izvanredno estetski i akustično oblikovana, te opremljena suvremenom tehničkom opremom (mikseta Strand hghting sa 125 kanala i 24 submastera), a po potrebi izvođača, mogu je osvijetliti 66 reflektora i 4 skenera.

Budući da je prostor multifunkcionalno dizajniran i dobro osmišljen, uz primarnu djelatnost priređivanja vrhunskih glazbenih, kazališnih i drugih umjetničkih priredbi, u dvorani Hrvatskog doma organiziraju se filmske premijere, a često je domaćin kongresa, sabora i skupova te drugih društvenih događaja.
Amfiteatar Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače, ima 120 mjesta, prostorno je prilagođen održavanju kulturnih, zabavnih, poslovnih i drugih društvenih događanja koja ne iziskuju veliki 'scenski prostor'. Tako je prostor Male dvorane-amfiteatra prepoznat kao idealan za organiziranje književnih večeri, javnih tribina, poslovnih prezentacija, seminara, edukacijskih tečajeva, te različitih tematskih građanskih okupljanja.
Multifunkcionalnost Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače ogleda se i u njegovom prostoru namijenjenom za edukacije. Naime, Dom na raspolaganju ima i učionice.

Poput svih drugih edukacijskih prostora i ovaj prostor je namijenjen kako za poslovni tako i za osobni razvoj. Optimalan broj polaznika po učionici je 16. Učionice se mogu iznajmljivati, prema dogovoru, tijekom cijele godine.
Sastoji se od dvije izložbene prostorije:

Velika galerija

Površina velike galerije je 400 m2, dok je ukupna dužina zida - mogućeg izložbenog prostora 102.60m.

Galerija Kraljice Katarine može se pohvaliti da je bila domaćinom najvećih umjetnika Francuske, Mađarske, Turske, Španjolske, Italije i drugih zemalja Europe, kako likovnog, tako književnog, te glazbenog izričaja . Akustika galerijskog prostora učinila ga je odličnim odabirom za izvođenje malih koncertnih programa. Tada se galerijski prostor, prema potrebi pretvara u koncertnu pozornicu u kojoj se može postaviti do 100 sjedala.

Funkcionalnost prostora predvorja Galerije omogućava i organiziranje prigodnih domjenaka i koktela. Predvorje ju povezuje s malom Galerijom.

Mala Galerija

Mala Galerija čija je površina 180 m2 i koja ima 48,6 m izložbenog prostora je idealan prostor za manji umjetnički performans, ali i književni ili drugi društveni događaj.
Predvorje Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače multifunkcionalan je prostor koji svojom arhitekturom pruža nebrojeno mogućnosti za promociju samog događaja koji se odvija jednom od namjenskih prostora Doma. Površina prostora omogućava da se uz vlastiti program organizatora događaja promovira i eventualni program sponozora, kao i svih drugih sudionika programa. Predvorje je idealno mjesto za uvodni performans samog događaja, prijam uzvanika i gostiju te posjetitelja događanja.
U samom predvorju smješten je i ukusno uređen caffe bar s terasom, koji pruža mogućnost organiziranja koktela ili sličnih ugostiteljskih usluga prema potrebi i želji naručitelja.
U neposrednoj blizini Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače, sa stražnje strane, smješten je i gradski parking sa 150 parkirališnih mjesta.