25.01.2020.

Otvorena izložba Celle Anite Celić i Želimira Fišića

Svečano otvorena obnovljena Galerija kraljice Katarine Kosače, izložbama Celle Anite Celić "Svijet u nestajanju" i Želimira Fišića "Vanishing point".

Središnji državni ured za Hrvate izvan RH je većim djelom financirao provedbu projekta Rekonstrukcije Galerije kraljice Katarine, a važnost programa je kao sufinancijer prepoznalo i Ministarstvom civilnih poslova Bosne i Hercegovine, kojim se ovim putem zahvaljujemo.

U dijelu svoje umjetničke kritike povjesničar Srećko Križan navodi: ''Akademski slikari i grafičari Anita Celić (Cella&Wolves) i Želimir Fišić našli su se zajedno na izložbi, dakako ne slučajno. Oboje su hrvatski likovni umjetnici mlađe generacije, oboje su tehnički raznovrsni, a svoju umjetnost na različite načine koriste kao poruku, ili, više, kao tihu pobunu.Premda se vizualno jako razlikuju, oni su tematski zapravo vrlo blizu.

Dok je umjetnica Anita Celić više zaokupljena ekološkom tematikom - destrukcijom svijeta prirode čovjekovim intervencijama, Fišić kroz svoje jasne scenske prikaze odašilje poruke brige i upozorenja o ništavnosti čovjeka pred oronulim izdancima (post)industrijske revolucije – betonske kaljuže bezdušnog grada i njegovih cjelina.

U tematskom smislu, nije to nikakva novotarija, čak je očekivano da se umjetnici u vremenima ekoloških katastrofa s jedne, i otuđenosti, izgubljenosti i besmislenost čovjeka u hibridnom okruženju grada, s druge strane, pozabave onime što je explicite negativni simpton našega vremena. Nisu oni jedini u tome, ali su svakako jedinstveni u načinu kako stilski i tehnički to likovno problematiziraju.

Anita Celić tehnički je svestrana umjetnica, a uspjela je stvoriti prepoznatljivi stil u radovima vedrih boja, lepršavih kompozicija ali i simboličke težine koji aludiraju na organski svijet. Ona na sebi specifičan način sintetizira figurativno i apstraktno, simbolično i konkretno… Dok se Celić ponajviše bavi organskim, antropogeno ugroženim, svijetom, Fišić se pretežito bavi onim urbanim: problematikom čovjeka i njegovoga položaja u suvremenoj gradskoj sredini.

Kao i Celić, Fišić je tehnički razrađen te u kompozicijskom smislu – konkretan i precizan...“

Inače, pokrovitelji izložbe su Hrvatski dom herceg Stjepan Kosača, HKD Napredak i Grad Mostar.

Izložba će za sve posjetitelje biti otvorena dva tjedna.

 <- Natrag na Novosti