08.06.2020.

Održan 19. Večernjakov pečat

Prestižna manifestacija, ovogodišnji 19. po redu Večernjakov pečat, snimala se u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače te istovremeno u nekoliko gradova u BiH i regiji.

Ugledni liječnici, su dobitnici nagrade Osoba godine u Bosni i Hercegovini na 19. Večernjakovom pečatu, koji je ove godine zbog epidemiološke situacije prvi put održan bez nazočnosti publike. Nagrađeni, infektologinja Alemka Markotić, te epidemiolozi Darija Kisić-Tepavčević i Alen Šeranić, zaštitna su imena borbe protiv pandemije koronavirusa u Hrvatskoj, Srbiji i Bosni i Hercegovini, a sve troje su rođenjem i obrazovanjem ili trenutnim radnim angažmanom neraskidivo vezani za BiH.

Posebni ocjenjivački sud sa šireg popisa izabrao je 150 kandidata iz svih sfera života koji su sa svojim djelovanjem obilježili proteklu godinu. Kandidati su se natjecati u 15 kategorija za glavnu nagradu 'Osobu godine'. 

Pečat je u kategoriji Ponos BiH - Humanist godine posthumno dodijeljen Damiru Paradžiku poginulom u Jemenu. U kategoriji Pothvat godine dobitnici su jeromonah Teofil, upravitelj manastira Osovica, t Cai Lei, kineski graditelj u Hercegovini iz Kine. Nagrada Uspjeh godine dodijeljena je Vesni Travljanin, čelnici Saveza općina i gradova u FBiH, te dječaku Mehmedu Šabiću koji je u požaru zadobio teške opekline te preživio 18 teških operacija.


Političar godine je Zoran Tegeltija, predsjedatelj Vijeća ministara BiH. Pečat za međupolitički dijalog dodijeljen je Fahrudinu Radončiću, donedavnom ministru sigurnosti BiH. U kategoriji Javna uprava laureat je Senad Softić, guverner Centralne banke BiH, u kategoriji Kultura i umjetnost glumac Goran Bogdan te u kategoriji Religija nadbiskup Henryk Hoser, apostolski vizitator u Međugorju.

Gospodarstvenik godine je Mladen Milanović, a za regionalni gospodarski uspjeh nagrađen je Svjetlan Stanić. Sportaš godine je nogometaš Miralem Pjanić. Posebno priznanje izvan kategorija - Pečat za “Naše gore list” uručen je Željani Zovko, zastupnici RH u Europskom parlamentu.

Neuobičajeni Večernjakov pečat s više lokacija u BiH i susjednim zemljama mogli su pratiti gledatelji BHRT-a i HRT-a te drugih medijskih kuća u BiH i šire.<- Natrag na Novosti