17.09.2020.

Izložba Darija Pehara otvorena do 1. listopada

Izložba od 32 slike različitih formata pod nazivom “Izgubljen u antropocenu”, autora Darija Pehara, otvorena je u srijedu, 16. rujna 2020. u Galeriji kraljice Katarine u Mostaru.

"Ideja za izložbu stara je 13 godina, baš kao i jedna slika izložena ovdje od koje je sve krenulo i koja je bila najava svega ovoga. Antropocen je sadašnja epoha, ovdje i sada, u kojoj je ljudska civilizacija došla do toga da ima velik utjecaj na planetu zemlju u smislu klimatskih promjena, globalnog zatopljenja i u smislu zagađivanja okoline", kazao je Pehar.

Kroz izložbu se kao čest motiv provlači bijeli medvjed koji je u svojoj ugroženosti i zbunjenosti u antropocenu, na neki način simbol, svega navedenoga.

"Sve slike osim one jedne navedene uradio sam u posljednje dvije godine, a gotovo sve su rađene akrilom na platnu osim tri manja formata na drvetu. Što se tiče skorije budućnosti, trenutno nemam ništa dogovoreno, ali planiram ovu postavku izložiti i van Bosne i Hercegovine" kazao je mostarski umjetnik.

Na izložbi su učenice Srednje škole likovne umjestnosti, izvele autorsku pjesmu od Pehara. 

Dario Pehar rođen je 17. veljače 1967. godine u Mostaru gdje je završio Srednju elektrotehničku školu, a 2000. godine diplomirao je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Širokom Brijegu u klasi profesorice Nade Pivac.

Imao je četiri samostalne i sudjelovao na mnogim skupnim izložbama. Dobitnik je nagrade za slikarstvo na salonu mladih u Sarajevu 2007. godine i nagrade DHLU 2017. godine u Mostaru.

Zaposlen je na mjestu profesora slikarstva u Srednjoj školi likovnih umjetnosti Gabrijela Jurkića u Mostaru.

Izložba je održana pod pokroviteljstvom Grada Mostara, Sveučilišta u Mostaru i Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače, a za sve posjetitelje bit će otvorena do 1. listopada ove godine.<- Natrag na Novosti