24.09.2020.

Peti mostarski strip vikend s domaćim autorima

Udruga Mostrip organizira i ove godine 5. mostarski strip vikend 3. i 4. listopada u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače.

Claudio Castellini, Pasquale Frisenda, Paolo Bisi samo su neka od zvučnih imena svjetske strip scene koja su bili sudionici ovog festivala, a domaćih sudionika ima na desetine.

Ove godine će to biti: Milorad Vicanović – Maza, Midhat Mido Kapetanović, Zoran Herceg, Berin Tuzlić, Lana Šator, Filip Andronik, Zdravko Cvjetković, Ismet Erdić Erda, Osman Hajdarević.

Nema sumnje da će biti veselih skica, crteža i radionica uz ovakve goste, uostalom kao i svake godine kada je mostarski strip vikend u pitanju.

Međutim iz svima poznatih razloga ova godina će proteći bez prisustva stranih – internacionalnih autora. 

Udruga MoStrip se rodila iz neformalnih druženja mostarskih ljubitelja stripa. Na tim druženjima bilo je dosta priče o trenutnom položaju stripa u društvu kao medija i grane umjetnosti, ali i o negativnom trendu u kulturi i, na žalost, pismenosti općenito.

"Naša deja je bila približiti marginaliziranu strip kulturu širem čitateljskom krugu. Cilj nam je bio predstaviti strip mladima kao jedan šaren i ekspresivan medij te ih potaknuti na čitanje i možebitno bavljenje istim, a kod starijih probuditi neke uspavane osjećaje i vratiti ih stripu. Organiziranje strip festivala je bio najbolji način na pokušamo naš naum pretvoriti u djelo", istaknuli su organizatori.

 



<- Natrag na Novosti