07.10.2020.

Izložba "Žive smo" otvorena do 20. listopada

Izložba fotografija "Žive smo", njemačke autorice Cornelije Suhan otvorena je u utorak navečer u gornjoj Galeriji kraljice Katarine u Mostaru.

Izložba "Žive smo" - Snovi žena u BiH i težak put do njihovog ostvarenja govori o snovima 11 žena koje su preživjele rat u bivšoj Jugoslaviji od 1992. do 1995. godine.

Žene s fotografija su ujedno korisnice programa Udruženja "Snaga žene" iz Tuzle, a u čijoj organizaciji je postavljena izložba.

Predsjednica Udruženja "Snaga žene" Branka Antić Štauber izjavila je kako je riječ o ženama koje su u ratu preživjele logor, a u logoru različite vrste nasilja. 

Njihov put rehabilitacije je jako dug i vrlo težak.

Htjeli smo kroz ovo pokazati snove tih žena i da bez obzira na ono što im se dogodilo, bez obzira gdje su bile, one imaju snove  o svojoj prošlosti ali i o svojoj budućnosti - istaknula je Antić Štauber.

 Istaknula je kako je svih 11 žena su korisnice usluga koje pruža Udruženje Snaga žene, a riječ je o pružanju psihosocijalne, medicinske i pravne podrške. Antić Štauber je navela kako pružaju specifičan model rehabilitacije koji se odnosi na radno okupacijsku terapiju odnosno hortikulturalnu terapiju. 

Po njezinim riječima, zemlja se pokazala kao jako dobar i ljekovit medij koji daje snagu i bilo je važno vratiti te žene na početnu poziciju što su uspjele kroz taj rad i terapije. 

Inače, foto izložba zajednički je rad sa njemačkom fotografkinjom Corneliom Suhan koja je ujedno i direktorica njemačke NVO Vive Žene iz Dortmunda. Već 20 godina Snaga žene iz Tuzle i Vive Žene Dortmund zajednički rade i razvijaju različite programe kako bi podržali žene u BiH i pratili proces ozdravljenja različitih trauma. 

Izložbu možete pogledati do 20. listopada 2020. godine.<- Natrag na Novosti